BAŞBAKAN Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Demir, her darbe ile daha da sertleşir. Demirden dağları eriterek dünyaya yayılmış Türk milleti de demir gibi 15 Temmuz'daki darbe girişimi ile daha da güçlenmiştir. Şimdi milletimize kast etmiş bu hainleri işgal ettikleri kadrolardan uzaklaştırarak adalete teslim etmek Türk Devletinin milletine borcudur" dedi.
Bilecik'in Söğüt İlçesi'nde düzenlenen 735'inci Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Bilecik Valisi Süleyman Elban, Bilecik Belediye Başkanı AK Parti'li Selim Yağcı, Ak Parti Milletvekili Halil Eldemir, CHP Milletvekili Yaşar Tüzün ile çok sayıda kişi katıldı.
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ilk olarak Ertuğrul Gazi Türbesi'ni ziyarete ederek dua okudular. Boynuna Yörük poşusu bağlanan Tuğrul Türkeş daha sonra etkinliklerin yapıldığı alana geçerek protokol tribünündeki yerini aldı. Tuğrul Türkeş etkinlikte yaptığı konuşmada, "Ülkemiz çeşitli badireler atlattığı, içten ve dıştan düşmanlarla, bölücü terörle kuşatıldığı, halkın iradesine kastedildiği, el konulmak istendiği bir dönemin ardından yine sizlerle bir aradayız. Türk Milleti Asya bozkırlarından, Avrupa içlerine, oradan da Afrika'nın kuzeyine kadar olan coğrafyada, bilinen tarihin başından bugüne kadar olan zaman diliminde inişler çıkışlar yaşamış ve birçok defa varlık mücadelesi vermiştir. Başka Milletlerin bir değil bin defa yok olacağı bu zorlu dönemlerin her birinden küllerinden yeniden doğarak çıkmıştır" dedi.
Ertuğrul Gazi'nin obasına bey olduğunu, kutlu sancağının düşmesine izin vermediğini söyleyen Tuğrul Türkeş, "Ertuğrul Gazi bu al bayrağın Trakya'da, Balkanlar'da, Arap Yarımadası'nda, Mısır'da, Avrupa'da ve Afrika'da adaletin ve medeniyetin simgesi olmasına vesile olmuştur. Sancağın gölgesi 3 kıtada orta çağın vahşet çölünde kavrulan Milletler için bir korunak olan Osmanlı Devleti 6 asır bu topraklarda hüküm sürmüştür. Devletin bu kadar geniş bir tarih penceresinde egemen olabilmesinin sebebi elbette temellerinin sağlamlığından kaynaklıdır" diye konuştu.
BU MİLLET KENDİNDEN YARDIM DİLEYENLERE HER DAİM ELİNİ UZATMIŞTIR
Ertuğrul Gazi'nin yeni devletin temellerini o gün 400 çadırın kurulduğu obadaki Türkmenlerin ruhlarını ve faziletlerini kaynak alarak attığını ifade eden Türkeş, Türk töresinde olduğu gibi Osmanlı Devleti tarihinde hiçbir millet ve topluluğa zulüm veya adaletsizliğin olmadığını söyledi. Türkeş konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu millet kendinden yardım dileyenlere her daim karşılıksız olarak elini uzatmıştır. 21'inci Yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız şu dönemde dünyada ve özelikle bölgemizde birçok karışıklıklar ve çeşitli ölçeklerde savaşlar cereyan etmektedir. Bu olumsuzluklar neticesinde milyonlarca insan vatanlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Batılı devletler bu insan hareketlerinin kendileri üzerlerindeki sosyo-ekonomik sonuçlarının hesaplarını yaparken Türk Milleti yüksek karakterinin gereği olarak süratle bu insanlara yardım elini uzatmıştır. İçinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun bu Milet ay yıldızlı bu bayrağın gölgesine sığınan insanlara her zaman cömertliğini ve hoşgörüsünü sunmuştur. Ertuğrul Gazi'nin temellerini atığı Osmanlı Devleti nasıl 6 asır bu değerlerle 72 milletin merkezi olmuş ise, ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan bu devlet de aynı değerlerle coğrafyasındaki mazlumlara sahip çıkmaya devam etmektedir. 72 milletin bulunduğumuz bu yerde, felsefesi çizilen devlette çağlar boyunca birlikte yaşayabilmesinin sebebi milletimizin kültüründeki yüksek hoşgörüdür. İşte bu sebepledir ki yıllarca bu milletin içine Alevi-Sunni diye, Türk-Kürt diye nifak tohumları ekilmeye çalışmasına rağmen milletimiz beraber yaşama iradesini kaybetmemiştir. Hiçbir terör örgütü ve faaliyetleri bu milletin fertlerinin birbirini ötekileştirmesini ve düşmanca bakmasını sağlayamamıştır."
TERÖR BELASINI ORTADAN KALDIRANA KADAR MÜCADELE SÜRECEK
Türkeş güvenlik güçlerinin terör bitene kadar mücadelesini sürdüreceğini belirterek şunları kaydetti:
"Bu topraklarda yaşayan hiçbir fert komşusunu kendisinden ayrı görmez. Komşusu açken kendi tok uyumaz. Bu milli birlik bilinci terör örgütlerinin ülkemizde hiçbir zaman başarılı olamayacağının teminatıdır. Bu vesile ile bugün içeride ve dışarıda omuzlarında taşıdıkları bu milletin bekasının ağır sorumluluğunun gereği olarak terör odaklarıyla kahramanca çarpışmakta olan güvenlik güçlerimize de buradan şükranlarımızı ve selamlarımızı iletmek istiyorum. Milletimiz bugün buradaki sizler gibi birlik içinde bu mücadeleyi veren her askerimizin, her polisimizin ve jandarmamızın duaları ile yanındadır. Milletimizin iradesini ve devletin kararlılığını yanına alan güvenlik güçlerimiz terör belasını ortadan kaldırana kadar mücadeleyi sürdürecektir. Hiç şüpheniz olmasın. Bugün anmakta olduğumuz Ertuğrul Gazi'nin edebi istirahatgahı olan bu ovadan yükselen bu millet 600 yıl sonra düştü denilirken bu sefer Ankara'dan tekrar yükselmiştir. Çünkü tarihin başından beri ve hala bugün de bağımsızlık bu milletin karakteridir. İşte bu yüzden Kurtuluş Savaşında cepheye top mermisi taşıyan arabaları çeken Elif'in ayaklarını çamur ağırlaştırmaz. İşte bu yüzden mermi yağmuru altında Dua Tepe'ye hücuma kalkan Mehmet'i kurşun durdurmaz. Ve işte gene bu yüzden 15 Temmuz'da altına yattığı tank o bedeni çiğneyemez. Ve gene aynı ruhla Ömer Halisdemir şahadete koşarken bedeni düşer ama asla ölmez."
TÜRK MİLLETİ DEMİR GİBİ BU DARBE GİRİŞİMİ İLE DAHA DA GÜÇLENMİŞTİR
15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türk Milletinin daha da güçlendiğini söyleyen Tuğrul Türkeş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Demir her darbe ile daha da sertleşir. Demirden dağları eriterek dünyaya yayılmış Türk Milleti de demir gibi bu darbe girişimi ile daha da güçlenmiştir. 15 Temmuz gecesi iradesini gasp etmeye yeltenen teröristlerle milletimiz burada yatan atalarına yakışır şekilde destansı bir mücadele vermiştir. Yıkılmaya çalışan birlik beraberlik güçlenerek daha perçinlenmiştir. Bir olduğumuz zaman, diri olduğumuz zaman bu milletin nelere kadir olduğunu dost da düşman da bir kez daha görmüştür.Şimdi milletimize kast etmiş bu hainleri işgal ettikleri kadrolardan uzaklaştırarak adalete teslim etmek Türk Devletinin milletine borcudur. Bu borç atalarımızdan miras adalet anlayışı gözetilerek ödenecektir. Gerekli hassasiyet devletimizin en üst makamı olan sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da dile getirilmiştir. Söğüt'ten çıkıp üç kıtaya ulaşan büyük bir medeniyet kuran atalarımızı, başta Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi olmak üzere saygı ve minnetle anıyorum. Son olarak 15 Temmuz'da ve sonrasında meydana gelen terör saldırılarında şehit olanlar başta olmak üzere tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bize bu ülkeyi bırakanların ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun."
Tuğrul Türkeş'in konuşmasının ardından BBP Genel Başkanı Mustafa Destici etkinlik alanından ayrıldı. Destici'nin kendisine kürsüde konuşma imkanı verilmemesi nedeniyle etkinliği terk ettiği belirtildi.
Etkinliklerde halk oyunları gösteri sundu, Mehteran Bölüğü konser verdi ardından da tören geçişi yapıldı. Tuğrul Türkeş daha sonra etkinlik alanı yanında kurulan Yörük çadırlarını gezdi, burada bulunanlarla sohbet etti.

DHA