SPOR Toto Basketbol Ligi'nin yeni takımı Best Balıkesir'de Başkan Gafur Çoymak, kentteki Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi'nde beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapıyor. Lisenin basketbol takımını çalıştırarak yıllarca üst üste Balıkesir'de şampiyon yapan Çoymak, 2004'te kendisi gibi beden eğitimi öğretmeni olan ve halen kulüp yönetiminde yer alan Yılmaz Yıldırım'la birlikte Potanın Yıldızları Spor Kulübü'nü kurdu.
Altyapı takımı olan kulüp, 2007-08 sezonunda Yırcalı Ailesi'nin desteğini alarak Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri (BEST) Potanın Yıldızları olarak anılmaya başladı.
Aynı sezon ilk kez Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi'nde yer alan kulüp, 2009'dan itibaren 'Best Balıkesir' adını aldı.
Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi'nde 2010-11 sezonunda final oynayarak ilk kez Türkiye Basketbol Ligi'ne yükselen Best Balıkesi, 5 yıllık macera ardından geçen sezon sonunda Spor Toto Basketbol Ligi'ne çıktı. Takımın kurucusu ve ilk antrenörü olan Gafur Çoymak, ŞÖYLE DEDİ:
"Bölgesel Lig'de 2 yıl antrenör olarak görev yaptıktan sonra idari kısımda görev almak isteyerek genel koordinatör ve ardından başkan oldum. Halen sürdürdüğüm beden eğitimi öğretmenliğimde uzun yıllar altyapılarda çalıştım. A Milli Takım'ın yıldızlarından pivot Oğuz Savaş altyapıdan benim sporcum. Best'le bir proje olarak yola çıkarak basamakları adım adım atladık. Her sezon hedeflerimizin üzerine koyuyoruz. Balıkesir'de altyapı organizasyonu olarak doğan kulübü şimdi Avrupa arenasına taşımak istiyoruz."
UŞAK'TA ÖRNEĞİ VAR
Spor Toto Basketbol Ligi'nde 4'üncü sezonunu geçirmeye hazırlanan Muratbey Uşak'ta Antrenör Ozan Bulkaz ve Genel Menajer Fatihhan Erdoğan da beden eğitimi öğretmenliğinden gelerek kurdukları takımı Avrupa'ya taşıdı. Bulkaz, Orhan Dengiz Anadolu Lisesi'nde öğretmen olarak görev yaptığı dönemde henüz 26 yaşında altyapıda devraldığı takımı, 12 yılda lige taşıyıp ilk sezonunda Play Off oynatarak Avrupa kupalarında mücadele etmesini sağladı.

DHA