Ezgi ÇAPA  Zeki GÜNAL/İSTANBUL, (DHA)  ANTİKACILAR, sahaflar, tasarımcılar, el sanatçıları ve bilim insanlarının katılımıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ve 50 gün sürecek olan Beyoğlu Festivali, Taksim Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı.
63 antikacı, 90 sahaf, 50 tasarımcı, 70 el sanatçısı ve bilim insanının katılması planlanan etkinlik, Taksim Meydanı’na kurulan Antika Festivali ile start aldı. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile başlayan festivalde, antikaya ilgi duyanlar stantları inceledi, bol bol hatıra ı çektirdi.

“FESTİVAL BEYOĞLU’NU ANLATIYOR”
Antika arabalardan, Osmanlı yazmalarına karar çok sayıda antika eserin yer aldığı festival alanına gelen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,  "Beyoğlu’nu  büyük bir dükkan olarak düşünürseniz, bu etkinliği en önemli, en değerli varlıkları vitrine çıkardığımız bir etkinlik olarak tanımlıyorum. Antikacılar, sahaflar, geleneksel el sanatları ile uğraşanlar, edebiyatçılar, şairler herkesin akın ettiği bir ortam. Gerçekten Beyoğlu’nu anlatıyor” diye konuştu. Festival açılışına katılan Avrupa Birliği eski Bakanı Volkan Bozkır da Beyoğlu Belediyesi’ni tebrik ederek “Ülkemizi tahribe yönelik olaylardan sonra sanatımızı, müziğimizi, antikamızı, esnafı, turizmcileri, İstanbul’u İstanbul yapan güzellikleri bir araya getiren bu tür etkinliklere çok ihtiyacımız var” dedi.

İSTANBUL'UN ANTİKASI 28 EYLÜL- 05 EKİM'DE TAKSİM MEYDANI’NDA OLACAK
Antika festivali ile başlayan etkinlikte, birbirinden değişik ürünlerin yer aldığı stantlar yer alıyor. Antika arabalardan, daktilolara, tarihi kostümlerden seramiklere çok sayıda ürünün yer aldığı festival 5 Ekim’e son bulacak. Her gün akşam saatlerinde Mezat düzenlenecek.

‘ESKİYE HALEN RAĞBET VAR’
Festivalin açılışındaki yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren ve antika aracı ile festivale katılan Olcay Kandemir ‘eskiye halen rağbet olduğunu’ söyledi. Festivalde stant açan bir antikacı ise 1941 yılında Türkiye ve Almanya arasındaki dostluğu simgelemek amacıyla yapılmış Nazi sembolleri içeren bir çini vazoyu göstererek, 2 bin liraya satmayı hedeflediğini dile getirdi.

BEYOĞLU’NDA FESTİVALLER PEŞPEŞE
Taksim Meydan'ı Antika Festivali'nin ardından 7 Ekim Cuma günü 'Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Bu yıl 11. kez düzenlenecek olan festival, Türkiye'nin yedi bölgesinden çok sayıda zanaatkârı Beyoğlu'nda buluşturacak. 18-23 Ekim tarihleri arasında ise 'Tasarım ve Zanaat Festivali düzenlenecek. Bu yıl 10.'su düzenlenen 'Beyoğlu Sahaf Festivali 24 Ekim Çarşamba günü başlayacak. 6 Kasım'a kadar devam edecek olan festivalde onlarca sahaf ve on binlerce kitap 14 gün boyunca Taksim Meydanı'nda okuyucularla buluşacak. Birçok filmi sanatseverlerle buluşturacak olan Beyoğlu Film festivali 3-10 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Beyoğlu Festival Şöleni 9-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Meraklı Zihinler Bilim Şenliği' ile son bulacak.

 

 

DHA