BOLU'da düzenlenen '6'ncı Uluslararası Köroğlu Sempozyumu'nda farklı ülkelerden 88 akademisyen bir araya geldi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Vali Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
3 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Dünyada kahraman diye bize RobinHood anlatılır. Çünkü filmlerle bizlere çok iyi anlatmışlar. Ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş. Zenginden alıp fakire vermiş. Bu batı medeniyetinin kahramanı. Sadece bu özellikleri var. Bizim kahramanımız biraz daha farklı. Köroğlu'nu medeniyetimizin kahramanı diye adlandırıyorum. Evet RobinHood gibi özellikleriyle ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş, zenginden alıp fakire vermiş. Bunun yanında elinde sazı, dilinde sözü olan bir kahraman, yani insancıl bir yapısı olan kahraman. Böyle bir kahraman dünyada yoktur" dedi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Öcal Oğuz ise Türkçenin UNESCO'da konuşulan diller arasına girmesinin hayalinin kurulması gerektiğini vurguladı. Oğuz, "Hepimizin birbirimizi daha yakından tanıdığı ve seri iletişimin olduğu bu dünyada pek çok dil öne çıkarken pek çoğu da geri gidiyor. Dolayısıyla bu UNESCO'da konuşulan 6 dilin yanına 7'nci dil olarak Türkçe'yi koymanın hayalini kurmalıyız. Biz Türkçe deyip, Azerbaycan'daki kardeşimiz Azerbaycan dili derse, Türkmen kardeşlerimiz Türkmence derse, diğerleri de Kazakça, Kırgızca, Özbekçe derse UNESCO'ya gittiğimizde 'Hani sizin diliniz birdi Biriniz başka dil, diğeriniz başka dil diyorsunuz. Bu tek dil değil ki, siz zaten aranızda anlaşamazsınız' diyeceklerdir" dedi.
Sempozyuma katılan aralarında Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgısiztan, Kazakistan, Polonya, Çin, Kosova, Rusya ve Irak'tan gelen akademisyenlerin de bulunduğu bilim adamları, düzenlenecek oturumlarla Köroğlu destanını tartışacak.

DHA