ÇANAKKALE'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki turizm cenneti Bozcaada halkının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sulubahçe ve Habbele Koyları'nı kiralayarak işletmeye açmak için ihaleye çıkartmaya hazırlanmasına tepki olarak Twitter'da dün '#bozcaadabizim' hastagli açılan kampanya TT listesinde Türkiye'de birinci, dünya gündeminde ise dördüncü sıraya oturdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sulubahçe ve Habbele Koyları'nı işletmeye açmak üzere 22 Kasım'da ihale edileceğinin öğrenilmesinin ardından Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz'ın çağrısıyla geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından ihaleye tepki göstermek için imza kampanyasının yanı sıra sosyal medyada '#bozcaadabizim' etiketiyle kampanya başlatıldı.
Bozcaada Belediye Başkanlığı, Bozcaada Forum, Bozcaada Haber, Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği gibi adadaki birçok sivil toplum kuruluşu, '#bozcaadabizim' kampanyasını duyurdu. Dün saat 20.00 ile 22.00 arasında gerçekleşen #bozcaadabizim hastagli, Twitter'da 52 binin üzerinde tweet atıldı. Hiçbir reklam ya da bütçe ayırmadan tamamen doğal yollarla başlayan kampanya sonucu #bozcaadabizim hasgtagi Twetter'da Türkiye Trend Topic listesine birinci, dünya genelinde ise dördüncü oldu. Ayrıca change.org dan başlatılan imza kampanyası ise kısa sürede 31 bini geçti. Sosyal medya uzmanları, yazın 10 binleri bulan nüfusun kış aylarında, bin kişinin altına düştüğü adada yaşayan halkın başlattığı kampanyanın reklamsız ve bütçesiz Türkiye ve Dünya gündemine oturması büyük başarı yorumlarında bulundu.
ÜNLÜLERDEN DESTEK
Bozcaada'dan sosyal medya kampanyasını ise bir grup genç Çınaraltı Kafe'den yönetti. Kampanyaya birçok ünlü sanatçı, sporcu ve gazeteci ve yazar da destek verdi. Ada aşığı İlhan Şeşen, dün İnstagram da 'Bağlar' adlı kendi eserini gitarla çalarak tepki gösterdi ve ardından, "Bu şarkıyı Bozcaada için yazmıştım. Boşuna mı yazmışım Duydum ki kıyılar ihale ile satışa çıkıyormuş. Bir tek ricam var, lütfen yapmayın" ifadelerini kullandı. Ayrıca Hazım Körmükçü, Yurdaer Okur, Metin Serezli gibi ünlüler de videolu mesajla tepkilerini dile getirdi. Ata Demirer, Ceylan Ertem, Feridun Düzağaç, Çağan Irmak, Çağla Şikel, Pascal Nouma, Sedef Avcı, Mesut Yar, Murat Güloğlu, Farah Zeynep Abdullah, gibi onlarca ünlü isim #bozcaadabizim kampanyasına paylaşımları ile destek oldu. Twitter'da birçok siyasi isim de destek verdi. İnstagram da ise kısa sürede 13 binin üzerinde paylaşım oldu.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Tüm ulusal medyada Bozcaada koylarının ihale edilecek olmasının haberleri yer almaya devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçen salı günü bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında bozcaada kıyıları ile ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu alan 1. ve 3. derece doğal sit alanı içerisinde yer almaktadır. Bakanlığımız (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) tarafından kiralama ihalesi yapılacak söz konusu alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Bahsi geçen alan kıyı alanı olup, tüm halkın kullanımına açıktır" denildi.
BOZCAADA FORUM'DAN YANIT
Bakanlığın bu açıklamasına Bozcaada Forum da cevaben bir açıklama yayınladı. Bozcaada Forum'un açıklaması ise şöyle:
"Bakanlığın yaptığı açıklamada herhangi bir yapılaşma olmayacağı garanti verilmesi her ne kadar olumlu gibi görülse de Bozcaadalılar bu koyların şezlonglara, şemsiyelere, işletmelere verilmesini istemiyorlar. Bugüne dek bakir kalan koylarının bu haliyle kalmasını istiyorlar. Bozcaadalılar kimseyi hırpalamadan bu isteklerini sunarken, bakir kumsalları hoyratça talan edecek bu ihalelere tüm kesimden insanlarıyla karşı çıkıyorlar. Biz, bu ihaleye karşı çıkarken ki argümanlarımızı da tane tane basın açıklamasında ve imza kampanyasında belirttik. Ada halkının giderilmesi gereken birçok sıkıntısı varken, ada halkı yok sayılarak bakir koyların işletilmek üzere ihaleye çıkarılması ada gerçeklerinden ve beklentilerden çok uzak kalmaktadır. Bozcaada bugünlere şezlonglarla, tesislerle değil; bağları, bakirliği, kendine has kimliği, ziyarete gelen turistlerin bagajlarında taşıdığı şemsiyesi, sepeti ile geldi. Bu özellikleriyle Avrupa'nın en iyileri arasında oldu. Bu farkıyla tüm turizm yerleri farklı arayışlara girerken Bozcaada kendi özelliğini, duruşunu bozmadı. Tarihini, kültürünü, yapısını ve en önemlisi bakirliğini korudu. Bozcaada'nın şartları, kapasitesi, ekmeği, suyu, çöpü, sandalye sayısı ve kısaca her şeyi sınırlı. Çünkü unutulmamalı, burası bir ada. Bozcaada ana karadaki herhangi bir yerden farklı olarak değerlendirilmeli. Şartlar ona göre belirlenmeli. Bakanlık bunu göz ardı etmemeli ve ihaleyi iptal etmelidir."

DHA