DENİZLİ'nin Çal İlçesi'nde, 8 asırdır sürdürülen UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aldığı Sudan Koyun Geçirme Yarışları'nda bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Yarışlarda 43 çoban, 'el koyun' adı verilen sürübaşı koçlarıyla birlikte koyun sürüsünü Menderes Nehri'nin soğuk sularına atlatarak karşıya geçirmeye çalıştı. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, bu yıl 843'üncüsü kez düzenlenen yarışların terör şehitlerine ithaf edildiğini söyledi.
Çal'ın Aşağıseyit Mahallesi'nde bu yıl 843. kez düzenlenen Sudan Koyun Geçirme Yarışları her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Festival şeklinde iki gün yapılan yarışlarda bu yıl terör olayları nedeniyle konserler iptal edildi. Aşağıseyit Mahallesi Büyük Menderes yatağında yapılan yarışa AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, Çal Kaymakamı Selami Korkutata, MHP'li Çal Belediye Başkanı Fethi Akçan, MHP Denizli İl Başkanı Cafer Birtürk ve 3 bine yakın kişi katıldı.
ÇOBANLARIN BÜYÜK ÇABASI
Yarışlarda 43 çoban, 'el koyun' adı verilen sürübaşı koçlarıyla birlikte koyun sürüsünü Menderes Nehri'ne atlatarak karşıya geçirmeye çalıştı. Toprak yoldan koyunlarıyla birlikte gelen çoban önce kendisi suya atlayarak çıkardığı sesle koç ve koyunlarının suya atlaması bekledi. Bazı çobanlar başarılı olurken, bazıları da tüm çabaya rağmen koyunlarını sudan geçiremedi. 8 asır önce bir beyin, kızına aşık olan çobana koştuğu şart olarak, tuz yedirilen koyunların su içmeden nehirden karşıya geçirmesini istemesi efsanesinden yola çıkılarak yapılan yarışlara özellikle sanatçıları büyük ilgi gösterdi. Çok sayıda sanatçısı ve meraklısı nehirden geçen koçların ve çobanların farklı enstantanelerini yakalamaya çalıştı.
KINALI KOÇLAR ŞEHİTLER İÇİN ATLADI
Sudan koyun geçirme etkinliğinin 843. kez düzenlendiğini söyleyen Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, terör olayları nedeniyle bu etkinlikteki konser organizasyonlarını iptal ettiklerini belirterek, "Bu sene buruk bir kutlama yapıyoruz. Ülkemizde yaşadığımız terör olayları nedeniyle bütün eğlence kısımlarını kaldırdık, geleneğimizi yaşatmak adına bu sene tüm şehitlerimiz için koyunlarımızı sudan atlatıyoruz. İnşallah terör belasından kurtulur normal hayatımıza döneriz. Ülkemizdeki terörü kınıyorum. Bu topraklar üzerinde bir süre emelleri olanlar var. Bir sürü şerefsizler, hainler var. Bu topraklar Türkler'e bırakılacak kadar değersiz değil diyen namussuzlara karşı, bu toprakların Türk toprağı olduğunu, Türk toprağı kalacağını bugünkü festivalimizde anlatıyoruz. Koyunlarımız da tüm şehitlerimiz için atlıyor" dedi.
'MENDERES'TEKİ KİRLİLİK VE VAHŞİ SULAMA ÖNLENMELİ'
Menderes Nehri'ndeki kirliliğe ve yaşanan kuraklığa da vurgu yapan Başkan Akcan, "Ülkemizde bir kuraklık var. En fazla etkilenen yerlerden bir tanesi Çal yöresi. Özellikle Işıklı Gölü'nden beslenen Menderes Nehri, Baklan ve Çivril Ovası'ndaki vahşi sulama nedeniyle sularımız yok olma durumunda. Acilen yetkililerimizin bu konuda önlem almasını ve vahşi sulamayı durdurmalarını istiyoruz. Eskiden Menderes Nehri'nde çocuklarımız yüzmeyi öğrenirdi, hatta içme suyunu bile buradan karşılardı. Bugün su çok kirli. Acilen kirlilikle ilgili önlem alınması ve vahşi sulamanın bitirilmesi lazım" diye konuştu. Etkinlik kapsamında en güzel çoban köpeği ve en güzel koyun yarışları da yapıldı.

DHA