'ÇOCUK ve Çiçek' temalı Expo 2016 Antalya'nın kapanış törenine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 4.5 milyon ziyaretçinin 1.5 milyonunun çocuklardan oluştuğunu vurgularken, "Aylan, Ümran bebeklerin de buraları ziyaret etmesini çok arzu ederdik" dedi.
Antalya'nın Aksu İlçesi'nde düzenlenen 'Çocuk ve Çiçek' temalı Türkiye'nin ilk Expo'su, kapanış töreniyle sona erdi. Aralarında dünya starlarının da olduğu 150 konser ile 30 bini aşkın etkinliğe ev sahipliği yapan Türkiye'nin ilk Exposunun kapanışında, Expo bayrağı 2019 yılında ev sahipliği yapacak Çin'e teslim edildi.
Dans gösterileriyle sona eren kapanış töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Expo 2016'nın TBMM'nin açılıp çocuk bayramının kutlandığı 23 Nisan'da açıldığını söyledi. Expo kapanışının da başka anlamı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun hemen ardından gerçekleştrildiğini belirten Bakan Çelik, "İnsanlık için Cumhuriyet, milli irade, demokrasi imsan hakları, özgürlük gibi kavramlar çok değerlidir. Biz de millet olarak bu kavramlar için ağır bedeller ödedik. Darbelere, gençlerin, iyasetçilerin idam edilmelerine şahit olduk. Ancak 15 Temmuz akşamı yaşadığımız acımasız darbe girişiminde millet 'yeter artık' diyerek tankların önüne geçti. Çiçekleri soldurmanıza, çocukların geleceğini karartmanıza izin vermeyeceğiz" dedi.
"ORTADOĞU'NUN GELECEĞİNDE SÖZÜMÜZ VAR"
Expo 2016'nın düzenlediği süreçte Ortadoğu'da da önemli gelişmeler yaşandığını belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti:
"Şunu ifade edeyimki bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Ortadoğu'nun geleceğinde sözümüz var. Sözü olmayanların ise Ortadoğu'da gözü var. Biz başkaları gibi petrol için değil, insanlık için Ortadoğu'dayız. 100 yıl önce yaptığınız masa başı taksimatlardan vazgeçin diyoruz."
Konuşmasında İslam dünyası arasındaki mezhep savaşlarını kastederek "Uyanık olun" diyen Bakan Çelik, şöyle konuştu:
"500 yıl sonra Sultan Selim ile Şah İsmail'i yeniden karşı karşıya getirmek isteyenlerin oyununa gelmeyin. Yeni Kerbelalara izin vermeyin. Değerli konuklar Expo ne yazık ki çevremizde savaşların ve terör olaylarının, Rusya ile yaşadığımız uçak krizinin ve 15 Temmmuz ihanetinin yaşandığı bir sürece denk geldi. Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen 191 gün boyunca Expo'da 4.5 milyon ziyaretçiyi ağırladık. Bu ziyaretçi sayısı, 54 katılımcı ülke ile Expo Antalya bugüne kadar gerçekleştirilen bahçecilik Expoları arasında önemli bir yerdedir." 
1.5 MİLYONU ÇOCUK
Yaklaşık 4.5 milyon ziyaretçinin 1.5 milyonunun çocuklar olduğunu açıklayan Bakan Çelik, bunun çocuk ve çiçek temasının ne kadar doğru olduğunu gösterdiğini söyledi. Bakkan Çelik, "Exponun temasını çocuk ve çiçek olarak belirlerken geleceğimiz olan yavrularımıza daha temiz ve yeşil bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek istedik. Çiçekleri çocuklarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ama bir yanımız buruk. Çok değil, 1000 kilometre ötemizde çiçekler soluyor. Halep'te, Şam'da patlayan bombalar sebebiyle çocuklar ölüyor. Çağdaş dünya ise görmüyor ya da görmezlikten geliyor. Uluslararası kuruluşlar ise ölü ve yaralı sayısını, istatistiğini tutmakla yetiniyor. Oysa biz bu güzel Akdeniz sahillerinde çocuk cesetlerini topalamak değil, Aylan bebeklerin, Ümran bebeklerin de buraları ziyaret edebilmesini çok arzu ederdik" diye konuştu.
Yaklaşık olarak 4 bini endemik olmak üzere 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapan Türkiye'de tarım alanları ve su kaynaklarıyla genetik çeşitliğinin korunmasına büyük önem verdiklerini de anlatan Bakan Çelik, Antalya'daki Expo alanını en iyi şekilde değerlendireceklerini de söyledi. Bakan Çelik, “Bu alanı Antalya'ya değer katacak cazibe merkezi olarak en güzel şekilde değerlendireceğiz. Bizlere emanet edilen dış mekan bahçelerine de gözümüz gibi bakacağız" dedi.
Konuşmaların ardından Expo bayrağı Pekin Belediye Başkan Yardımcısı Cheng Hong'a teslim edildi. Çin 2019 yılında 960 hektarlık alanda Expo düzenleyecek.

DHA