ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesindeki L tipi cezaevinde F2 koğusunda bu sabah sayım sırasında çıkan olaylarda, 25 tutuklu ve hükümlüden 11'inin tartaklandığı iddia edildi. 11 tutuklu ve hükümlünün yakınları suç duyurusunda bulundu.
Avukatları aracılığıyla Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan tutuklu ve hükümlü yakınlarına, HDP Antalya İl Başkanı İhsan Nergiz de eşlik etti. HDP İl Başkanı Nergiz, meydanlarda demokrasi nöbeti tutulurken cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere 12 Eylül darbe dönemini aratmayan insanlık dışı muamele yapıldığını söyledi. Tutuklu ve hükümlülerin esas duruşa geçirtilip 'sağdan say' denilerek İstiklal Marşı okutularak askeri dikta rejimindeki uygulalamaların yapıldığını iddia eden İhsan Nergiz, bir taraftan demokrasi nöbetleri tutulurken, diğer taraftan cezaevlerindekilerin kötü muameleye maruz bırakıldığını söyledi.
AÇIK GÖRÜŞ SIRASINDA DA OLAY ÇIKTI
Üniversite öğrencisi oğlu Ahmet Erkaçmaz'ın babası Ramazan Erkaçmaz, oğlunun Mersin'den Antalya cezaevine gönderildiğini belirterek, "28 Nisan'dan beri tutuklu oğlumu ziyarete gelmiştim. Ziyaret öncesi sabah sayım sırasında olay çıkmış. Koğuştaki tutuklu ve hükümlüler darp edilmiş. Cezaevi müdürüne olanları sorunca suçu FETÖ'ye attı" iddiasında bulundu.
Kardeşi Kazım Benek'i ziyaret için geldiği Antalya'da açık görüş sırasında olaylardan haberdar olduğunu anlatan Ahmet Benek, yaşananların 1980 darbesi sırasında Diyarbakır cezaevinde yaşananlara benzetti. Tutuklu ve hükümlülere sayım sırasında 'Esas duruşta duracaksınız' şeklinde talimat verilmesi üzerine olayların başladığını öğrendiklerini anlatan Benek, “Tutuklu ve hükümlüler de kabul etmeyince olay çıkmış" dedi.
Olaylarda yaralandığı iddia edilen Mehmet Aktaş'ın ağabeyi Mehmet Salih Aktaş da kardeşinin açık görüşe sedyeyle geldiğini söyledi. Kardeşinin burnunun patladığını anlatan Aktaş, “Kardeşimi o halde görüp tepki gösterince gardiyanlar bize de saldırdı. Müdüre sorunca 'Bunlar paralelci bir sistem' dedi. 'Bunlarla baş edemiyoruz' dedi.
10 aydır tutuklu Şiar Balkaya'nın annesi Esma Baklaya da açık görüşe gelen tutuklu ve hükümlüleri gördüklerinde şoke olduklarını söyledi. Balkaya, "Kiminin kolu, kiminin bacağı kırıktı. Sedyeyle gelenler vardı. Biz ziyarete küçük çocuklarımızı da götürmüştük. Çocuklarımız bu durumdan olumsuz etkilendi. Bir taraftan sayın başbakan bizleri demokrasi nöbetine çağırıyor, ama cezaevinde demokrasi yok. Çocuğumun hayatından endişe ediyorum" diye konuştu.

DHA