CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, cinsel istismar düzenlemesiyle ilgili "Cinsel istismar denince 15 yaşından küçük çocuk gelmektedir. Bu anlamda dün akşamki değişikliğin temelinde 15 yaşından küçük çocuğun rızasıyla ırzına geçilmesidir. Bunun adrese teslim bir düzeleme olduğu noktasındadır birinci olasılık. 60 yaşında adam 11 yaşında bir kızı kandırıp razı edip ona cinsel istismarda bulunursa bu evlenmenin de yolu açılmaktadır" dedi.

CHP Adalet Komisyonu üyesi Aldan ve CHP'li milletvekilleri, TCK'da cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenlemeye ilişkin TBMM'de basın açıklaması yaptı. Aldan, önergeye ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Cinsel istismar denince 15 yaşından küçük çocuk gelmektedir. Bu anlamda dün akşamki değişikliğin temelinde 15 yaşından küçük çocuğun rızasıyla ırzına geçilmesidir. Bunun adrese teslim bir düzeleme olduğu noktasındadır birinci olasılık. Genellikle 15 yaşından küçük çocukların ırzlarına zorla geçilir. Bunun rızayla olduğunu varsayarsak çok azdır bu. İkincisi dün ki Adalet Komisyonu olarak bu değişiklik gelince toplanıp durum değerlendirmesi yaptık. Kadın milletvekillerimiz duyarlılıklarını gösterdiler. Bu bağlamda defalarca Adalet Bakanıyla görüştük. Önergeyi veren milletvekilleri formaliteyi yerine getiren vekillerdi belki içeriğinden bile haberdar değillerdi. Değişiklik önergesinin çıkış noktası Adalet Bakanının kendisidir. Geri adım atmayacağını söyledi. Önerilerimizi kabul etmedi" diye konuştu.



"BU DÜZENLEME GEÇERSE MÜEBBET ALAN BİRİ HAKKINDA BİLE UYGULANABİLİR"

CHP'li Aldan, CMK'nın 231'inci maddesinin, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin düzenlemeyi içerdiğini anımsatarak, şöyle konuştu: : "Bir evlilik yok ve henüz çocuk 15 yaşında. Tecavüz eden mahkum edilmiş. Şimdi ne olacak bütün aileye baskı yapacak. Evlenmemiş kişiler cezaevinden kurtulmak için kız çocuğunun ailesine baskı yapacak. Sosyal barış bozulacak. Kötü olan, aile istismarı gerçekleştiren kişinin baskısıyla, şiddetiyle yüz yüze kalacak. CMK 231'inci madde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin düzenlemeyi içermektedir. İki yıla kadar olan hapis cezalarını kapsar. Getirilen düzenlemede tam 27 sene hapsi cezası almış biri hakkında bu karar verilebilecektir. Bu düzenleme geçerse yarın ağırlaştırılmış müebbet alan biri hakkında bile uygulanabilir"



"ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK VE İMAM NİKAHININ ÖNÜ AÇILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Düzenlemenin çocuk yaştaki evliliklere ortam sağladığını savunan Aldan, "Anayasa Mahkemesi eşitlik ilkesine aykırılık kabul ederek bu yasayı iptal eder. Bundan sonraki eylemlere de bunun uygulanmasının yolunu açar. Bu çocuk yaştaki evliliğe ortam sağlayan bir düzenlemedir. Çocuk yaşta evliliğin önü açıldığı gibi imam nikahı ile evliliğin önü açılmaya çalışıyor. Dün bazı haber kaynaklarına baktığımda bu konuda MHP ile CHP bir çaba gösterdi. Ve yasanın görüşmeleri Salı'ya kaldı anlayışını gördüm. Dün akşam bu değişiklik önergesi AKP'li 165 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Salı günü sadece yasanın geneli itibariyle formalite oylama yapılacaktır. Bunun Türkiye'de vahim bir düzenleme olduğunu hepimizin görmesi lazımdır" ifadelerini kullandı.



"60 YAŞINDAKİ ADAMLA 11 YAŞINDAKİ KIZIN EVLENMESİNİN YOLU AÇILIYOR"

CHP'li Aldan, cumhuriyet savcısıyken yaşadığı bir istismar olayını şöyle anlattı: "60 yaşında adam 11 yaşında bir kızı kandırıp razı edip ona cinsel istismarda bulunursa bu evlenmenin de yolu açılmaktadır. Görev yaptığım bir yerde 65 yaşında zengin, itibarlı bir adam, ı 12 yaşından küçük çocuklarla beraber olmaktan hoşlanıyor. Sokakta gezerken birini gördüğünde gidiyor ailesiyle görüşüyor, ev, para veriyor ve o çocuğu alıyor en fazla 2 yıl kullanıyor. O zamana kadar 5 olmuş. Bir genç kızın hayallerini baba annenin üç kuruşluk menfaati için bozamam deyip baskın yaptırdım düğüne. Anne baba çocuğun dramatik hallerini unutamam. Baba 'ben sana kıyamam ama 4 çocuk var geride onlara bir şey veremem' demiş ve ev karşılığında 11 yaşındaki çocuk bunu kabul etmiş. Bu işi mubah görmek yada masumane aktarmak doğru bir girişim değildir."



"BAŞBAKAN EMİR VERSİN, AKP GRUBU ÖNERGEYİ GERİ ÇEKSİN"

Yapılan düzenlemenin 'zorla ırza geçme'yi kapsamadığını kaydeden Aldan, "Zorla ırza geçme bu kapsamda değil olmayacak. Ama bizim merak ettiğimiz 100 kişi belki yararlanacak. Bu 100 kişi kim Bakanın 'Ne yapalım bu işin tepki sağlayacağını biliyorum ama katlanacağım' demesinin anlamı kim Acaba bir üst akıl mı var Sayın adalet bakanının da mı üst aklı var. Başbakana sesleniyoruz: Salı günü meclis toplanır toplanmaz grubuna emir versin, AKP grubu bu değişiklik önergesini geri çeksin. AKP'deki kadın milletvekilleri kız evlat sahibi milletvekillerine sesleniyorum. Bu tabloyu gözden geçirsinler parti içinde tartışsınlar. Böyle bir tabloyu genç yaştaki insana vermeye kimsenin hakkı yoktur. Tecavüzcülerin çocuk istismarcılarının ne gerekçeyle olursa olsun bu şekilde bir baskı altında tutulmalarına ortam ağlayacak girişime direnmelerine devam edeceğiz. Eğer yasalaşırsa cumhurbaşkanının bu yasayı geri çevirmesi için bir çaba içinde olacağız. Belli kesimler istiyor diye yasal düzenlemeler yapmaya kalkarsanız bu bana ne kadar yarar yaramaz gözüyle bakarsanız bu ülkedeki hukuk anlayışını hiçe sayarsınız demektir" diye konuştu.



"BAKANLIK AÇIKLAMA YAPSIN HANGİ DOSYA BİLELİM"

CHP'li Aldan, bir gazetecinin '100 kişiden bahsettiniz, detaylandırır mısınız' sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Sayın Bakan dün kaç kişi dedi 4 bin dolayında olduğunu tahmin ediyoruz dedi. Türkiye'de her yıl 16 bin 15 yaşından küçük çocuğa istismar yapılmış. Bunun büyük çoğunluğu bu çocukların arzuları dışında gerçekleşen şeylerdir. Bu kayıtlara geçen. Bunlar cebir şiddetle yapılmışsa büyük bölümü böyledir zaten bunlar bu düzenleme ile yaralanamayacak. Böyle rıza ile olmuş olan örneklerin az olduğunu düşünüyoruz. Mesela bakanlık açıklama yapsın hangi dosya bilelim isim isim. Yararlanacak ve yararlanamayacakları görmek istiyoruz. Yasanın çıkmasına bir saat kala önümüze getirdiler. Asıl sorun etik olmayan yan bunu. neden gizliyorsunuz arkadaş. Siz bunu son dakika önümüze getirirseniz masum değilsiniz demektir"

DHA