MERSİN'de CHP Milletvekili Hüseyin Çamak, aralarında Akkuyu Nükleer Santrali'nin de bulunduğu bazı projelere 'Stratejik yatırım' adı altında çeşitli imtiyazlar tanıyan kanun maddesini 'Devletin doğaya el koyması maddesi' olduğunu söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali'nin, Bakanlar Kurulu tarafından 'stratejik yatırımlar' kapsamına alınmasını gerekçe göstererek projenin Çevre Düzeni Planı'nda yer almasına onay verdi. Bir grup çevreci ile birlikte belediye meclisi toplantısını izleyen CHP Milletvekili Hüseyin Çamak, hem belediye meclisinin kararını, hem de bu karara dayanak olarak gösterilen kanun maddesini yasalaştıran hükümeti eleştirdi. Ağustos ayında Torba Yasa görüşmeleri sırasında saat 02.00 sularında söz konusu kanun maddesinin meclisten geçirildiğini hatırlatarak, maddeyi 'devletin doğaya el koyma maddesi' şeklinde yorumlayan Çamak, şöyle dedi:
"Ekolojik sistemi ekonomik sisteme, sermayeye ve özel şirketlere kurban eden torba yasa kapsamındaki yasa en genel hali ile 'stratejik proje bazlı yatırımların' izin, ruhsat, ÇED gibi süreçlerden muaf tutularak, Bakanlar Kurulu tarafından stratejik yatırım olarak görülerek onaylanmasını hedefliyor."
Yasanın idari prosedürler ve idari işlemlerin ortadan kaldırılması, kısıtlayıcı hükümlerin devreden çıkartılması, yasal ve idari süreçlerde düzenleme yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu'na yetki verdiğini kaydeden Çamak şu görüşlere yer verdi:
"Bu yetkilerle, yatırımlar için alınması gereken her türlü idari izin ve olur mekanizması ve bunlara dair idari süreçler devreden çıkmış olacaktır. Kıra ve kente telafisi imkansız ekolojik yıkımlar getirecek olan, plan ve şehircilik ilkelerine aykırı projelere, ruhsatsız, imar izinsiz, ÇED'siz ve yargı yolu önden kapatılmış olarak başlanabilecektir. Ticari yatırımların 'stratejik gerekliliği ve aciliyeti' bağlamında, Türkiye'nin dereleri, kıyıları, denizleri, ormanları, ovaları, yaylaları Bakanlar Kurulu'nun keyfine, her şeye paragözüyle bakanların insafına terk edilecektir. Nükleer santraller, İstanbul'a ve Antalya'ya 3. havalimanları, Kanal İstanbul, termik santraller, Yeşil Yol gibi mega talan projelerinin önüne kırmızı halı serilecektir."
Yasa ile kentsel dönüşüm kılıfı altındaki kent yağmasının da hızlanacağını vurgulayan Çamak, şöyle konuştu:
"Talan, bu kabus tablosuyla da sınırlı kalmayacaktır. Torba yasadaki stratejik yatırımların sınırını 500 milyon TL'den, 50 milyon TL'ye çeken kanunla, bizlerden alınan vergiler ve kamu arazilerinin ücretsiz tahsisi ile ekolojik yıkıma küçük yatırımcılar da ortak edilmiştir."
Akkuyu Nükleer Santrali'nin stratejik yatırım ilan edilmesine dayanarak planlara nükleer santrali işlediğinin altını çizen Çamak, partisinin ilgili kanun maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını sözlerine ekledi.

DHA