DENİZLİ'de, CHP'li kadınlar, AK Partili milletvekilleri tarafından Meclis'e sunulan ve cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifine tepki gösterdi. CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, "İstismarcıyı hapisten kurtarıyorsunuz ama istismara uğrayanları bir ömür boyu evlilik hapsine atıyorsunuz" dedi.
AK Parti, çocuklara cinsel istismar suçlarında mağdur ve failin evlenmesi halinde, cezanın ertelenmesini öngören düzenlemeyi Meclis'e getirdi. MHP ve CHP itiraz etti. Tartışmalar yaşanırken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "3-4 bin böyle insan var cezaevinde. Bu dramda kadın en büyük mağdur. Sorunu çözmeye çalışıyoruz" dedi. Meclis’e sunulan önerge, CHP ve MHP’li vekillerin itirazlarına rağmen ilk oylamada kabul edildi. Muhalefet vekillerinin açık oylama talebi üzerine yapılan oylamada, 184 oyu bulamayan önergenin, önümüzdeki salı günü tekrar görüşülmesine karar verildi.
Yasa teklifine tepki göstermek amacıyla CHP Merkezefendi İlçe Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısına CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, CHP MKYK üyesi Gülizar Biçer Karaca, Merkezefendi İlçe Başkanı Sedat Demirci, Merkezefendi Kadın Kolları Başkanı Gülin Coşkun ve teşkilat üyesi kadınlar katıldı. Merkezefendi Kadın Kolları üyesi kadınların ‘Çocuk susar sen susma', ‘O sen olsan, senin çocuğun olsa', ‘Ben çocuğum, haklarımla varım' yazılı pankartlarıyla katıldıkları toplantıda Kadın Kolları Başkanı Gülin Coşkun, yasada açıkların bulunduğunu, meclise sunulan önergenin caydırıcı değil özendirici olduğunu savundu. İstismarcının evleneceğini beyan edip mağdur aileye baskı kurarak işlediği suçtan kurtulmasının mümkün hale geldiğini vurgulayan Coşkun, "Cinsel istismar suçunun yaş ve cinsel ayrım yapılmaksızın işlendiği, çocuk gelinlerin acı bir gerçek olduğu toplumumuzda daha evlilik kavramını algılayamayacak, üstelik istismara uğramış bir kadının hatta küçük bir kız çocuğunun omzuna ağır bir yük yüklenmektedir. 'Ne de olsa evleniriz' mantığı ile hareket edecek insanlar için bu düzenleme caydırıcı değil özendiricidir. Cinsel suçların oranında bu iktidar zamanında yaşanan patlama dikkate alındığında daha caydırıcı önlemler alması gereken iktidarın yükü bu şekilde mağdurun üzerine bırakmasına, bir de devlet eliyle mağdur etmesine göz yummayacağız" dedi.
Coşkun'un ardından söz alan CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Basmacı, "AKP iktidarı bir dünya sorun varken uçkuruyla, tecavüzcüsüyle uğraşıyor. 11- 12 yaşında bir kız çocuğunu 50- 60 yaşında bir adamla evlendirerek siz istismarcıyı hapisten kurtarıyorsunuz ama istismara uğrayanları bir ömür boyu evlilik hapsine atıyorsunuz. Cinsel istismarın, tecavüzün zorla olmayanı var mıdır Tahminimizce Ensar Vakfı'nda o işi yapanları dışarı çıkarmak için kurdukları bir tezgah. Biz buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

DHA