15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalı saldırıya uğrayan Meclis Genel Kurulu ilk kez toplandı. Meclis'te grubu bulunan 4 partinin grup başkanvekilleri darbe girişimine ilişkin açıklama yaptı. Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Bunlar askeriyenin içinde çöreklenmiş bir eşkıya grubu", CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Yapılan her hukuksuz uygulama darbe gecesinden kötü günlere getirebilir", HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Güçsüz, eksik, de olsa demokrasinin geçerli olduğu sistemde, her türlü darbe girişimine karşıyız" derken MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Devletimizin kurumlarını birbiri ile ve TSK ile milletimizi karşı karşıya getirecek söylemlerden uzak durulmalı" uyarısında bulundu.
15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalı saldırıya uğrayan Meclis Genel Kurul'u ilk kez toplandı. TBMM Genel Kurulu'nda bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kanun tasarıları görüşüldü.

"TSK İLE MİLLETİMİZİ KARŞI KARŞIYA GETİRECEK SÖYLEMLERDEN UZAK DURULMALI"
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Bu ortamda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, ihanete karşı milletçe ve devletçe bütün demokrasi kurumlarıyla bir arada olmazıdır. Ortak akıl ve sağduyu ile hareket etmeliyiz. Devletimizin kurumlarını birbiri ile ve TSK ile milletimizi karşı karşıya getirecek söylem ve eylemlerden özenle uzak durulmalı. Asker de polis de bizimdir. Herkesin kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı sözlerden özenle uzak durmalı. MHP olarak her türlü darbeye karşıyız" diye konuştu.

"DEMOKRASİNİN OLDUĞU SİSTEMDE, HER TÜRLÜ DARBE GİRİŞİMİNE KARŞIYIZ" 
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "15 Temmuz'daki darbe girişimi bugüne kadar gerçekleştirilen bütün darbelerden farklı bir niteliğe sahipti. Meclis'in bombalanması, sivil halkın katledilmesi nasıl büyük bir kaosun planlandığını gösteriyor. Bu darbeyi planlayanları, destek verenleri şiddetle kınıyor, lanetliyoruz. Güçsüz, eksik, yetersiz de olsa demokrasinin geçerli olduğu bir sistemde, her türlü darbe girişimine karşı olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Darbe girişimi sonrasında ortaya çıkan işkence sokak ortası infazlar ve insan onuruna yakışmayan görüntüleri de kabul edilemez. Tehlikenin yakın olduğunu defalarca ifade eden bir siyasi hareket olarak alınması gereken önlemeleri de sıralamıştık. Ancak siyaset kurumu uyarılarımızı dikkate almamıştı" açıklamasında bulundu.

CHP, DARBE SONRASI HUKUKSUZ UYGULAMALARA DİKKAT ÇEKTİ
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "15 Temmuz bir milattır. Türkiye, tarihi ve kritik bir süreçten geçmiştir. Meclis o gece çalışmalarını sürdürmüş dosta düşmana karşı bütün partilerin birlikte hareket ettiğini göstermiştir. Şimdi yaraları sarma zamanı. Parlamenter rejimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Darbenin önlenmesiyle birlikte esas tehlike bundan sonra başlamaktadır. Devleti yöneten devlet aklının soğukkanlılıkla basiretle davranması gereken bir süreç. Yapılan her hukuksuz uygulama darbe gecesinden kötü günlere getirebilir. Darbe girişimi yapanların hepsini lanetliyorum. Bombalar altında kalan Gazi Meclis'i tarih yazmıştır" ifadelerini kullandı.

"BUNLAR ASKERİYENİN İÇİNDE ÇÖREKLENMİŞ BİR EŞKIYA GRUBU" 
Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı ise, "Darbe girişiminde bulunanlar, hukuk önünde hesap vereceklerdir. Lanetliyorum. Darbe girişiminin bağlantıları ortaya çıkarılacak hukuk önünde hesap vereceklerdir. Bunlar askeriyenin içinde çöreklenmiş bir eşkıya grubu. Toplumda travma yaratan nedenlerden biri de devletin tankı, zırhlı aracı, uçağı ile millete karşı bu alçakça girişimde bulunulmasıdır. Bu güzide kurumun dışında bir eşkıya örgütlenmesi olduğunu hatırlayıp ona göre davranmak önem arz ediyor" diye konuştu.

DHA