TBMM 15 Temmuz ve FETÖ/ PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı'nı ziyaret etti. Burada o gece yaşananları tanıklarından dinleyen komisyon üyeleri, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı'ya da sorularını yöneltti.


Türkiye Büyük Millet Meclisi Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Burdur milletvekili Reşat Petek, Başkan vekili İstanbul Milletvekili Selçuk Özdağ, Komisyon sözcüsü Belma Satır, üyeler İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, Bursa Milletvekili Zekeriya Birkani, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay'dan oluşan heyet saat 11.30 sıralarında Saraçhane'deki İBB binasına geldi. Binaya girmeden önce heyet üyeleri ve yetkililer üzerinde 15 Temmuz şehitlerinin olduğu panonun önünde 'Fatiha' okudu. Daha sonra içeri giren heyet üyeleri adına Başkan Petek, 15 Temmuz için hazırlanan deftere duygu ve düşüncelerini yazdı. Daha sonra komisyon üyeleri de yazının altına imzalarını attı.

 

 

"BEYNİNDEN VE MİDESİNDEN SATILMIŞLAR"


Burada bir konuşma yapan Petek, "17 Şehidimizi şehit oldukları mekanda rahmet ve şükranla anmak, gazilerimizi vesileyle ziyaret etmek, TBMM tutanaklarına geçirmek, tarihe not düşmek istiyoruz. Evlatlarımız bunları okuduğunda andığında ; şairin dediği gibi bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer üstünde ölen varsa vatandır ilkesi gereğince işte bu topraklarda darbecilere hainlere beyninden ve midesinden satılmışlara bu güzel yurdu vatanımızı teslim etmemek bayrağımızı indirtmemek için nasıl fedakarlık yaptıklarını şehit olduklarını okuyacaklar. İnşallah ilelebet bu vatana sahip çıkacaklardır" dedi.

 

 

849 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ


Komisyon üyeleri daha sonra o gece İBB ve Saraçhane'de yaşananları tanıklarından dinledi. Orada bulunanlara sorular yönelten komisyon üyeleri darbeye karşı nasıl direnildiğini İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve yetkililerden öğrendi. Baraçlı darbe girişiminden sonra OHAL kapsamında İBB bünyesinde de 849 kişinin görevden ihraç edildiğinin altını çizdi.


Komisyon Başkanı Petek, komisyonun çalışmasının ardından bir açıklama yaptı. Petek açıklamasında, "Hepimizin korumaya kollamaya çalıştığı hukuk devletinin bütün kurum ve kuruluşlarıyla ilkeleriyle, yeniden hakim olması için demokrasinin devamı için, milletimizin iradesi ile egemenliği ile yine geleceğini tayin etmesi ve milletimizi darbeciler vesayetçiler değil, milletin seçtiklerinin yönetmesi için el birliği ile bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Amacımız bu. Şahsi birşeyimizin hiçbirimizin olamaz" diye konuştu.Komisyon daha sonra İBB'den ayrılarak Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na geçti.

 

 

DHA