KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi'nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük kağıt müzesi SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi açıldı. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli'den Türkiye'ye yayılan kağıdın hayat hikayesini izleyebilecek.
SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi'nin açılışına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Ak Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Zeki Aygün ve Radiye Sezer Katırcıoğlu, ilçe belediye başkanları, eski SEKA çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 'Kağıdın Kocaeli Serüveni' tanıtım filminin gösteriminin ardıdan 1956 yılında ilk sayısı çıkarılan ve Seka Fabrikası ile ilgili haberlerin yer aldığı Seka Postası Gazetesi döneme ait kıyafetler giymiş çocuk tarafından protokole dağıtıldı. Törende eski fabrika çalışanları duygularını dile getirdi.
SEKA RUHU YAŞATILACAK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, "Bugün tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. SEKA Türkiye'nin en büyük kalkınma hazinesiydi. SEKA Türkiye'nin ilk büyük sanayi atılımlarından biriydi. Mehmet Ali Kağıtçı hayali olan SEKA fabrikasını büyük bir emek verişten sonra kurdu. Ardından SEKA çağa ayak uyduramadı, teknolojisini yenileyemedi. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak milletin malı olan SEKA'yı tekrar milletimize kazandırmak için önemli yatırımlar yaptık. Çevremize, doğamıza, tarihimize sahip çıkarak bu hizmetleri ürettik. Bu gün büyük bir hayali daha gerçekleştiriyoruz. Mehmet Ali Paşa Kağıt Müzesi ile kağıdın serüveni ve SEKA ruhu yaşatılacak" dedi.
SANAYİNİN SEMBOLLERİNDEN
Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki sanayileşmenin sembollerinden olan SEKA'nın çok hızlı gelişen teknolojik dönüşüme ayak uyduramadığını belirten Fikri Işık, "Uzun yıllar SEKA'nın kapatılması gündemden düşmedi. Zarar eden fabrika daha sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun girişimleri ile vatandaşımızın hizmetine sunuldu. Şimdi de açılan müzemiz ile vatandaşlarımız SEKA'yı yaşamış olacaklar. Müzelerin bir eğitim fonksiyonu vardır. Kağıt nedir, kağıdın gelişim serüveni nasıl olmuştur gençlerimiz bunları müzemizde görme fırsatı bulacak. Müzemiz Kocaeli'nin kentlilik kimliğini yaşaması açısından da önemli bir birim olacak" diye konuştu.
TÜRKİYE, SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ EN İYİ SAVUNAN ÜLKEDİR
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin savunmasına zarar verecek hiçbir adıma müsaade edilemeyeceğini belirterek, "Bugün artık Türkiye 'Ben şurada istediğimi yaparım' diyen insanlara 'Ya sen ne yaparsan yap. Sen bildiğini yap. Aman bize karışma da ne yaparsan yap' diyen bir ülke değil. Hayır, Suriye'deki her bir gelişme Türkiye'nin güvenliğini doğrudan etkiliyor. Türkiye'nin geleceğini doğrudan etkiliyor. O zaman Suriye'deki atılan her adımdan Türkiye'nin bilgisi olacak, haberi olacak, Türkiye'nin çıkarlarına, ulusal güvenliğine, savunmasına zarar verecek hiçbir adımın atılmasına Türkiye müsaade etmeyecek. Şu anda bölgedeki bütün oyuncular bunu biliyor. Bu gücümüzü devam ettirmek durumundayız" diye konuştu.
Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti:
"Suriye'de, Rakka'da, Musul'da Türkiye'nin güvenliğine tehdit oluşturacak hiçbir gelişmeye Türkiye olarak müsaade etmeyeceğiz. Bunun için de gereken tüm tedbirleri aldık, alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Her seçenek masada şu anda var. Bundan sonra da olmaya devam edecek. Tek düşüncemiz ülkemizin güvenliği, bölgemizin istikrarıdır. Biz kimsenin toprağında gözü olan bir ülke değiliz. Türkiye bugün Irak'ın da Suriye'nin de toprak bütünlüğünü en samimi ve en iyi savunan ülkedir. Keşke diğer ülkeler de bizim bu anlayışımızda olsa. Keşke herkes kendi ülkesinde huzur ve barış içerisinde yaşasa ve tüm ülkeler de bu anlayışla bölgedeki sorunların çözümüne katkı verse."
Daha sonra müze Fikri Işık ve protokol üyelerinin kurdeleyi kesmesiyle açıldı. Bakan Işık müzeyi gezerek görevlilerden müzeyle ilgili bilgi aldı. Müze içerisinde de bir kağıt makinesi işçiler tarafından çalıştırılarak gösteri yapıldı.
MÜZE KOLEKSİYONU ÇOK GENİŞ
12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli'den Türkiye'ye yayılan kağıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek. Kağıt üretim sürecinde kullanılan tüm makine ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinesi de sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi. Korunan makineler içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1. Kağıt Fabrikası'na ait 2 No'lu Kağıt Makinesi. Makine hala çalışıyor. Müzede ayrıca lar, belge ve objelerin yanı sıra Roma Dönemine ait sikkeler, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kağıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor.
MEHMET ALİ KAĞITÇI ANI SALONU
Türkiye'de kağıt denilince ilk akla gelen isim olan, SEKA'nın kuruluşunu sağlayan Mehmet Ali Kağıtçı. Türkiye'nin ilk kağıt mühendisi olurken, yazdığı kitaplar, belgeler ve bilgiler Mehmet Ali Kağıtçı Anı Salonu'nda yer alıyor. İzmit’te SEKA’lı olmak, SEKA’da çalışmak büyük bir anlam taşıyordu. SEKA’nın uzun yıllar süren tarihi boyunca neler yaşandı Fabrikadan kimler geldi Kimler geçti Müzenin SEKA’lılık ruhunu günümüze taşıyan bölümünde, SEKA’da çalışanların yemek yediği tabaklar ve kahve içtiği fincanlar yer alıyor. SEKA tarihinde yaşananlar hem o dönemden hatıra kalan objelerle hem de çalışanlarının anılarını anlattıkları sözlü tarih çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılıyor.
KENDİ KAĞITLARINI YAPABİLECEKLER
SEKA Kağıt Müzesi'nin içerisinde geleneksel yöntemle kağıt yapma atölyeleri, ebru gibi kağıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kağıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kağıdın oluşum süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler. Ayrıca müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle 'El Yapımı Kağıt Atölyesi' nde kendi kağıdını yapabilecek, origami, kirigami, kağıt boyama, hüsn-i hat, linyatür, tezhip ve ebru gibi kağıt sanatları ile buluşabilecekler.

DHA