EXPO 2016 Antalya Ajansı Kültürel Programlar Direktörü Harun Güzel, Expo 2016 Antalya’da yapacağı 40 gösteriyi güvenlik gerekçesiyle iptal eden Cirque Du Soleil’in ekipmanlarını taşıyan 23 TIR’a, ihtiyati tedbir kararıyla gümrük kapısında el konulduğunu söyledi.
Expo 2016 Antalya'nın yüklenici firmalarından ESO Organizasyon Ses Işık Gör. Sah. Sis. A.Ş, Expo Antalya kapsamında 40 gösteri için Cirque Du Soleil'in (Güneşin Sirki), bağlı olduğu şirket ile geçen 10 Mart’ta anlaşma yaptı. Şirket, 16 Ağustos 17 Eylül arasında yapılacak gösteriler için 2 milyon 250 bin Euro peşin ödeme yaptı. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Cirque Du Soleil'in bağlı olduğu şirket, Antalya organizasyonlarını iptal ettiklerini bildirdi. Gerekçe olarak ise, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası güvenlikli bir ortamın olmadığı öne sürüldü. Ardından gösteri grubunun bağlı olduğu Kanadalı şirket sözleşmeyi feshettiğini bildirdi. Fesih bildirimi ile birlikte, peşin alınan paranın da iade edilmeyeceği kaydedildi. 
ŞİRKET MAHKEMEYE BAŞVURDU
Expo 2016 gösterilerini iptal eden grup, geçen hafta ‘Varekai’ gösterisiyle 1-9 Ekim tarihlerinde İstanbul’da sahneye çıktı. ESO Organizasyon Ses Işık Gör. Sah. Sis. A.Ş, Cirque Du Soleil'in gösterilerini iptal ederek kendilerini 5 milyon doların üzerinde zarara uğrattığını iddia ederek mahkemeye başvurdu.
23 TIR’A EL KONULDU
Cirque Du Soleil, Türkiye’den ayrılacağı sırada, İstanbul gösterilerinde kullandıkları ekipmanı taşıyan 23 TIR’a, mahkeme kararıyla İpsala Gümrük Kapısı’nda el konuldu.
EXPO’DAN AÇIKLAMA
Expo 2016 Antalya Ajansı Kültürel Programlar Direktörü Harun Güzel yaptığı açıklamada, ilgili gösteri topluluğunun anlaşmayı haksız feshine yönelik bu durum karşısında yüklenici firmanın 5 milyon dolar üzerindeki zararının temini için harekete geçtiğini kaydetti. Güzel, Cirque Du Soleil’in OHAL’i bahane ederek Expo 2016 Antalya’daki gösteriyi iptal edip, aynı süreçte İstanbul’da bir etkinlik gerçekleştirmesinin kabul edilemez olduğunu ve bu davranışın Expo 2016 Antalya imajına telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zarara uğrattığını açıkladı. 

DHA