Terör örgütü PKK adına eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş müebbet hapis cezası bulunan ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hak ihlali kararı sonrasında yeniden yargılanan İlhan Çomak'ın davası karara bağlandı. Mahkeme, 22 yıldır tutuklu bulunan Çomak hakkında eski hükmü olan müebbet hapis cezasını onayladı. Çomak, yaklaşık 8 yıl daha cezaevinde kalacak.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan hükümlü sanık İlhan Çomak duruşmaya İzmir 1 Nolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmada esas hakkında savunması sorulan İlhan Çomak, "Söyleyecek yeni bir şeyim yok" dedi. Çomak'ın avukatlarından Several Ballıkaya söz alarak "Müvekkilimiz 1994 yılında Beşiktaş'ta gözaltına alındı. 18 gün gözaltında kaldığı süre içinde işkenceye maruz kaldı. Buna rağmen suçlamaları kabul etmedi. 22,5 yıldır tutuklu. Daha ne kadar tutacaksınız Karar verecekseniz infazı ertelemeniz gerekir" dedi. Avukat Fırat Aydınkaya ise eskisinden tamamen bağımsız bir yargılama yapılması gerektiğini ifade ederek adaletin çıkacağına inanmadıklarını ama yine de adalet arayışlarının devam edeceğini söyledi.

SON SAVUNMA TARTIŞMASI
Daha sonra avukat Sinan Zincir de söz almak isteyince Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, önceden savunma yapacak avukatların belirlendiğini söyledi. Avukat Zincir, "Bu son duruşma, bu nedenle beyanda bulunmak istiyoruz" dedi. Sanık avukatlarından Tahir Kemal Bozkır da "Cübbeyi boşuna giymedik, beyanda bulunabilme ihtimaline binaen bu cübbeyi giydik" dedi. Ancak mahkeme heyeti, duruşmada müdafilere sözlü savunma yapmaları için yeterince süre tanındığı gerekçesiyle diğer müdafilerin son savunma yapmaları talebinin reddine karar verdi.

8 YIL DAHA YATACAK
Son sözü sorulan sanık Çomak, "Adil davranmadığınız için herhangi bir şey belirtmiyorum" dedi. Mahkeme heyeti karar için ara verdiği sırada avukat Sinan Zincir, "Duruşmayı yönetemiyorsunuz, sömürge mahkemelerisiniz. Sömürge hukukuna göre davranıyorsunuz" diyerek bağırdı. Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan heyet, İstanbul 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce 31 Ekim 2000 tarihli ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onaylanarak kesinleşen müebbet hapis cezasının onaylanmasına karar verdi. İlhan Çomak yaklaşık 8 yıl daha cezaevinde kalacak.

KARARA TEPKİ GÖSTERDİLER
Duruşma sonrasında Çomak'ın yakınları İstanbul Adliyesi önündeki meydanda toplandı. HDP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, mahkemenin kararına tepki göstererek, "Biz parti olarak diğer sivil toplu kuruluşlarıyla birlikte davayı takip etmeye devam edeceğiz" dedi. Yapılan basın açıklamasına İngiltere Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Margaret Owen ve sanatçı Ferhat Tunç ile HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı.

DAVANIN GEÇMİŞİ
İlhan Çomak, 1994'te 21 yaşındayken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde öğrenciyken gözaltına alındı. "PKK adına orman yakmak" ve "Bölücülük" suçlamalarından tutuklanan Çomak, dönemin İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce 31 Ekim 2000 tarihinde "Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza iyi hali dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi. Yargıtay'ın kararı onamasının ardından Çomak'ın avukatları, 2001'de adil yargılanma hakkı ihlal edildiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu. AİHM, 2006'da İlhan Çomak'ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye'yi tazminata mahkum etti. 2013'te yeniden yargılanmasına başlandı. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından davaya, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi bakmakla görevlendirildi.


 

DHA