GİRESUN Valiliği ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) destekleri, Karadeniz Doğa Federasyonu ortaklığı ve Karadeniz Ekolojik Kalkınma Derneği ile yürütülen, 'Isırgan Dünyası' projesi kapsamında, Görele İlçesinde oluşturulan ısırgan tarlasına son dikimler yapıldı.
Görele’nin Bozcaali Mahallesi’nde, Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği’ne yakın bir arazide oluşturulan tarlada, Almanya'daki bir Araştırma Enstitüsü'nden getirilen ve  dünyanın en kaliteli tekstil lifine sahip 5 bin adet ısırgan fidanı dikildi. Son fidanların dikimine katılan Giresun Valisi Hasan Karahan, ısırganın bölgede fındıktan sonra önemli bir alternatif ürün olacağını söyledi.
Isırganla neler yapılabileceği ile ilgili bir süredir çalışmalar yapıldığını hatırlatan Vali Karahan, “Giresun’da yapılan yemeği dışında fazla bir bilgimiz yoktu. Ancak daha bilimsel çalışma için başlatılan proje devam ediyor. Isırgan bölgede doğal olarak yetişen bir bitki. Tarımının da yapılmasıyla lif üretilerek tekstil sektöründe kullanımı için çalışılacak. Tabi ki bu bir başlangıç. Giresun için yeni, alternatif bir ürün olacağına inanıyoruz. Hem üretim hem de sanayi anlamında ciddi potansiyeli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Görele Belediye Başkanı Tolga Erener de, Karadeniz Bölgesi’nin göç verdiğini  hatırlattı, göçü önlemek ve alternatif ürünleri ekonomiye kazandırmak için çalışma yaptıklarını kaydetti. Erener, "Fındık haricinde birçok doğal ürünümüz var. Bunların başında da ısırgan geliyor. Sadece çorba yapımında kullandığımız ısırgan bitkisini araştırdığımızda tekstil, kozmetik, otomotiv alanlarında kullanıldığıın gördük. Almanya’da bir enstitüde geliştirilen ısırganlardan 5 bin adet getirdik ve oluşturduğumuz tarlaya diktik. İki yıl sonra buraya bir tekstil fabrikası getirmeyi ve tohumu halka dağıtarak fındığa alternatif bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Üniversite Sanayi İşbirligi Uzmanı Dr. Onur Tolga Okan ise "Doğal lif piyasası son dönemlerde çok büyük önem kazanmaya başladı. Özellikle kenevir ve kendirin yanında ısırgan da önemli bir ürün olarak öne çıkıyor. Bunlar birçok alanda kullanılıyor ama biz tekstil üzerine çalışma yaptık. Bölgemizde çıkan doğal ürünleri Avrupa pazarına satabileceğimizi düşünüyoruz. Bu başlangıçtan çok umutluyuz" dedi.

DHA