ANKARA'da dün gece gözaltına alınıp Diyarbakır'a getirilen HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, çıkarıldığı 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı.
Dün gece TBMM'den çıktıktan sonra Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan ve Diyarbakır'a getirilen HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi. Hakkında 2015 ve 2016 yıllarında 12 ayrı konuşma, basın açıklaması ve yürüyüşe katıldığı gerekçesiyle 'Silahlı terör örgütüne üye olma', 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Kanuna aykırı toplantı-yürüyüşlere katılma' suçundan 23 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Demirel'in, mahkemenin dün çıkardığı yakalama kararı üzerine gözaltına alınıp duruşmaya getirildiği öğrenildi. Davanın bugün görülen ara duruşmasını HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp, İmam Taşçıer, Ayşe Acar Başaran ve Besime Konca ile çok sayıda kişi izledi. Polis tarafından duruşma salonuna getirilen Demirel, mahkeme başkanına, "Niye burada olduğumu bilmiyorum. Bana hiç birşey tebliğ edilmedi. Avukatlarımla görüşmek istiyorum"dedi. Bunun üzerine Demirel'e tutukluların bulunduğu bölümde avukatları ile bir süre görüşme izni verildi.
YARGILAMANIN DURDURULMASI TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmada ilk sözü alan Avukat Mehmet Emin Aktar, müvekkilinin TBMM üyesi olduğunu ve mutlak bir dokunulmazlığı bulunduğunu belirterek, "Meclis kararı olmadan yakalanması ve sorguya alınması anayasaya aykırıdır. Bu nedenle sorgunun ve kovuşturmanın durdurulmasını, Anayasa Mahkemesi'ne başvurularak, sonuç beklenmesini istiyoruz"dedi. Bunun üzerine görüşü sorulan savcı dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Meclis kararı nedeniyle talebin reddedilmesini istedi. Mahkeme, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin Anayasa değişikliği şeklinde yapıldığını gerekçe gösterip, talebi reddetti.
'ŞİDDETTEN DEĞİL, DEMOKRATİK SİYASETTEN YANAYIZ'
Daha sonra savunması alınan Çağlar Demirel, "Yaptığım konuşmaların hepsi ifade özgürlüğü kapsamındadır. Neden hakkımda yakalama kararı verildiğini ve burada olduğumu bilmek istiyorum. 5 Aralık gününden beri bütçe görüşmeleri için Meclis'teydik. Dün gece geç saatlere kadar Meclis'te çalıştık. Meclis'ten ayrıldıktan sonra yolumuz kesildi. Yakalama kararı nedeniyle gözaltına alındık. Resmi belge istedik, ancak tebliğ edilmedi. Bir milletvekili olarak bu kadar saattir gözaltındayım. Bana bir tebligat gönderilmeden, davetiye çıkarılmadan gözaltına alınmam TBMM'ye saygısızlıktır. Bu dosyanın duruşma tarihi Şubat ayındaydı. Bugün ne oldu da gözaltına alındık Bunu, siyasi bir erkin müdahalesi olarak değerlendiriyorum. Eş başkanlarımız hukuk dışı bir uygulama ile tutuklandı. Ben birinci derece imza yetkisi olan grup başkanvekiliyim. Bırakın yurtdışına kaçmayı, Diyarbakır'a dahi gelemiyorum. Hiçbir zaman ifade vermekten kaçınmadık. Söylediklerimiz neyse, Meclis'te de söyledik. Yaptığım konuşmalar demokratik siyasetin ilerlemesi ve çözüm süreci ile ilgilidir. Biz asla demokratik siyasetten vaz geçmeyeceğiz. Yaptıklarımızın tümü anayasal haklarımızdır. Yaptığımız konuşmalarda şiddet yok "dedi.
Daha sonra söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, sanığın özyönetim direnişi dahil olmak üzere birçok kez örgütsel eylemlere katıldığını, devletin birliği ve bütünlüğüne karşı kanton bölge ilan edilen yerlerde güvenlik güçlerine karşı yapılan saldırıları, halkın direnişi olarak ifade edip, örgütsel faaliyetleri meşrulaştırdığını, bu nedenle hakkında kuvvetli suç şüphesi olduğunu belirterek, tutuklanmasını istedi. Kararını açıklayan mahkeme, tutuklama tedbirinin orantılı ve ölçülü olduğunu belirterek, Çağlar Demirel'in tutuklanmasına hükmetti. Demirel, kararın açıklanmasının ardından, bugün hakkında zorla getirilme kararı verilen KCK ana davasının görüldüğü 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne götürülerek ses analizi alındı. Demirel'in daha sonra cezaevine gönderileceği belirtildi. 

DHA