HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, yeni anayasa çalışmalarında AK Parti ve MHP'nin koalisyon oluşturduğunu savunarak, "Anayasa kumpasınızda neyle karşınıza çıktığımızı göreceksiniz" dedi. HDP grup toplantısında Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, tutuklu olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden gönderdiği mesajı okudu. Mektubun 2 hafta önce gönderildiğini söyleyen Demirel, kendilerine de sansürlenerek, ulaştırıldığını savundu.

HDP Sözcüsü Bilgen, konuşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin OHAL'de referandum olabileceği yönündeki açıklamasını eleştirerek, şöyle konuştu: "Bu tabloya bu ironik tabloya çok ciddiye alıp söylenecek söz yok. OHAL'de pekala referandum olur. Kenan Evren yaptı oldu, siz de yapınca olur tabi. Hayır demeyi sokağa çıkmayı yasaklarsınız, siyasi partileri fiilen kapatacak şeyleri yaparsanız olur. Siz yaparsanız olur. Ama böyle bir anayasanın ne kadar meşruiyeti kabulü olur onu da tarih yazar. Sizin içinize Evren'in ruhunun kaçtığını yıllardır söylüyoruz. OHAL mi referandum mu diyerek adeta Meclis'i tehdit ediyorsunuz. 330 oy verilmezse OHAL'e devam ederiz diyorsunuz. Cesaretiniz olsa seçimle korkutacaksınız ama anketlere bakıyorsunuz onu gözünüzü kesmiyor. Yarında okus pokusla 330'u çıkarabilirsiniz. Oy kullanılan sandıkların önüne birer komiser bırakırsınız, girmeden milletvekilleri oylarını size gösterirler, çıktıktan sonra diğer oyu size teslim ederler. Milleti tehdit edemeyeceksiniz bunu bilin. Burayı noter gibi görüyor olabilirsiniz. Milletvekillerinin ifadelerini yok hükmünde görebilirsiniz. Anayasa konusunu adeta polis bilgisi gibi kotarmaya çalışabilirsiniz. Beni ya başkan ya cumbaba yaparsınız yada ülkeyi kaosa boğarım tehdidine halk boyun eğmeyecek"

"YENİ ANAYASANIN İÇERİĞİNİ KENDİ PARTİ YÖNETİCİLERİ BİLMİYORLAR"

Yeni anayasa metnini kimsenin bilmediğini savunan HDP'li Bilgen, "Bir anayasa tartışması düşünün ki gazeteciler, hukukçular, akademisyenler içeriğini bilmiyor. İçeriğiyle ilgili bırakın gazetecinin bir şey bilmesini kendi partilerinin yöneticileri, milletvekilleri bilmiyorlar. Böyle bir demokratikleşme olabilir mi Değişimden bahsedilebilir mi" diye konuştu.

"ÇİFT BAŞI KARTLI ERDOĞAN KESTİ, YOLDUİ, PİŞİRDİ"

MHP lideri Bahçeli'nin grup toplantısındaki 'Selçuklu Devleti' vurgusuna değinen Ayhan Bilgen, "Küçük muhalefet partisinin bağırarak hatırlattığı çift başlı kartalı Erdoğan kesti, yoldu, pişirdi. Yemeye hazırlık yapıyor. Biri de kenarda bağırıyor hani bana diye. Eskiden arabalara yazarlardı ya şahin görünümlü kartal diye. Şimdi de cumhurbaşkanlığı görünümlü başkanlığı ne karlığında geçiriyorsanız geçirin bilin ki karlığı olmayacak. Türkiye meşru yöntemlerle yapılmayan bu anayasayı hiçbir suretle kabullenmeyecek" ifadelerini kullandı.

"DEMİRTAŞ'IN MEKTUBU SANSÜRLENDİ"

HDP'li Bilgen, tutuklu olan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın cezaevinden gönderdiği mektubunu kürsüden göstererek, Adnan Menderes'e de Yassıada'da tutukluyken mektup sansürü uygulandığını söyledi. HDP Sözcüsü Bilgen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İki hafta önce ulaşması gereken mektup sansürlü haliyle ulaştırıldı. İçeriğiyle ilgili kısmı özet dinlediniz. Böyle bir akışta sizce gizli bir talimat olma ihtimali var mı Uluslararası gelişmeler, Türkiye siyasi tarihiyle ilgili analizler yapılıyor. Menderes'e Yassıada'da mektup sansürü uygulanıyordu. Meclis'te 15 Temmuz dolayısıyla bir demokrasi müzesi yaptırılmaya çalışılıyor. Bu mektubu meclis başkanlığa göndereceğiz, müzeye koysunlar."

DHA