HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, sorunların çatışma ve ölümlerle çözülemeyeceğini belirterek, hem PKK hem de hükümete çağrıda bulundu. HDP'li Dora, "Buradan iktidara ve PKK'ye sesleniyoruz. Savaş asla çözüm değildir. Biz sorunlarımızı çatışma ile birbirimizi öldürerek çözemeyiz" dedi.
Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Midyat Teşkilatı 4'üncü olağanüstü kongresi bugün bir düğün salonunda yapıldı. HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve Ali Atalan'ın da katıldığı ve tek liste halinde gidilen kongrede, Zübeyir Erik ve Şükran Kaya eş başkanlığa seçildi.
'İNSAN, ÖZGÜRCE YAŞAMALI VE ECELİYLE ÖLMELİ'
Divan seçiminin ardından konuşan HDP Mardin Milletvekili Süryani Erol Dora, 2.5 yıl süren çözüm sürecinde, çatışmaların yaşanmadığı ve bu süre içerisinde akan kanın durduğunu söyledi. Ancak, bazı kesimlerin bu süre içerisinde herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını ifade eden Dora, şöyle konuştu:
"Yaklaşık 2.5 sene bir demokratik barış ve çözüm süreci Türkiye’de sürdürüldü. Bu çözüm sürecinin en önemli noktası neydi Bazıları diyorlardı ki 'efendim 2.5 sene bir çözüm süreci gerçekleşti, fakat esasta hiçbir değişiklik olmadı. Başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye'nin demokratikleşmesi anlamında çözümler üretilemedi.' Bu söylemin doğruluk payı vardır. Fakat, bu sürecin bizim açımızdan en önemli tarafı bu 2.5 senelik zaman zarfında kanın akmamasıydı. Bizim açımızdan çatışmaların olmadığı bir süreç, savaşın devam etmediği bir süreç ve insanların ölmediği bir dönem, bizim açımızdan en önemli bir kazanımdı. Çünkü bir insan bütün dünyaya bedeldir. Ölen bir insanı asla yerine getiremezsiniz. Defalarca özür dileseniz, taziyesine gitseniz, kendisine rahmet dileseniz dahi o insan artık aramızdan ayrılmıştır. İnsan varlığının en önemli durumu bu dünyada özgürce yaşamasıdır ve eceliyle ölmesidir. Ama maalesef bugün Ortadoğu'ya baktığımızda özelde de ülkemize baktığımızda, her yerde halklar kan revan içindedir. Bütün bu şiddet olaylarında hayatını kaybeden, fark yapmadan bütün insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz."
'BİRBİRİMİZİ ÖLDÜREREK SORUNLARI ÇÖZEMEYİZ'
Dora, sorunların çatışmayla, ölümle çözülemeyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Buradan iktidara sesleniyoruz, buradan PKK'ye sesleniyoruz. Savaş asla çözüm değildir. Biz sorunlarımızı çatışma ile birbirimizi öldürerek çözemeyiz. 21. yüzyılda bu politikaların reddedilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz bu şiddet politikalarını bütün kalbimizle reddediyoruz. Bakın işte önümüze bizim bir şans var. Türkiye’de 2.5 sene devam eden bir çözüm süreci vardı. Bütün Türkiyeli halklar bu çözüm sürecini desteklediler ve onun sonucunda da Dolmabahçe deklarasyonu ilan edildi bütün Türkiye’ye. İşte Dolmabahçe’deki deklarasyon yalnız Kürt sorunu ile ilgili bir deklarasyon değildi. Türkiye'de yeni, sivil, demokratik bir anayasanın yapılması ve Türkiye’de gerçek anlamda bir demokrasinin Türkiye’de gerçekleşmesi ve ilk defa Türkiye’de bütün farklı halkların ve farklı inançların haklarının anayasal güvenceye alınacağı bir deklarasyondu. Barış bizim için hayatidir. Bizim için en önemli unsurlardan birisidir. Biz de, bana göre tamamıyla görevlerimizi yerine getiremiyoruz. Demokratik siyasetin güçlenmesi, her yerde şiddete, hangi şiddet olursa olsun, kimden gelirse gelsin karşı durduğumuzu ve bu ülkede demokratik bir cumhuriyete ulaşmamız için öncünün ana muhalefetin bizim olduğumuzu bütün dünyaya göstermemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu açıdan bu kongrenin tekrar çözüm sürecinin başlatılmasına vesile olmasını temenni ediyorum. En büyük arzumuz bir an önce bu ölümlerin durmasıdır."
Tek liste halinde gidilen seçimde ilçe eş başkanlığına Zübeyir Erik ve Şükran Kaya seçilirken, yönetime ise Hasan Erman, Aydın Akan, Hüseyin Akan, Ahmet Şakir Akkurt ve Ramazan Akalan getirildi.

DHA