HDP Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Nihat Akdoğan, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanması ve DBP il binasında açlık grevi başlatan ve aralarında Belediye eski Eş Başkanları Fatma Yıldız ve Şaban Alkan'ın da bulunduğu 27 kişinin gözaltına alınmasını eleştirdi. Zeydan, "AKP kendi ayağına kurşun sıkmıştır" dedi.
Bir grup partiliyle DBP il binasını ziyaret eden milletvekilleri  Abdullah Zeydan ve Nihat Akdoğan, burada basın açıklaması  yaptı. Belediyeye kayyum atanması ve gözaltına almanın eleştirildiği basın açıklamasını okuyan milletvekili Akdoğan, "11 Eylül tarihi itibariyle halkın seçmiş olduğu belediyeye, halkın hiç tanımadığı, kimdir, nedir, bilmek de istemediği bir kişi buraya güya tırnak içerisinde söylüyorum 'iradesi' olarak atandı. Buna sahip çıkanlar da oldu. Her şeyden önce gidip onlarla diyalog kuranları buradan kınıyorum" dedi.
Akdoğan, halkın iradesinin üzerinde irade olamayacağını herkesin bileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halk kimi seçtiyse halk hesabı ondan sorar. Seçimle gelen seçimle gider. Kendilerinin açık söylediği 'oy namustur' bu cümleyi Cumhurbaşkanının açık açık meydanlarda söylediği cümledir. Eğer AKP için, CHP için, MHP için oy namussa , DBP için de, HDP için de namustur, şereftir, onurdur. DBP'ye yönelik bir kuşatma vardı. Belediye başkanının kendisini sokakta ifade etmesine izin verilmiyor. Halkın sokağa çıkıp da kendi demokratik tepkisini dile getirilmesine izin verilmiyor ve dün arkadaşlarımızın aldıkları bir karar vardı. Biz halkın bize teslim ettiği emaneti biz sokakta dile getiremiyorsak burada bedenlerimizi kimseye zarar vermeden, kimseyi tahrik etmeden sadece bizim onurumuza dönük bir girişim olmuştur ve bizlerin bunu kabul etmesi mümkün değildir."
HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan da yaptığı konuşmasında, Kanun Hükmünde Kararnameleri eleştirdi. Su kararnamelerle 15 Temmuz darbe girişiminin el değiştirerek Ak Parti eliyle sürdürüldüğü görüşünü savunan Zeydan şunları söyledi:
"Bu uygulamalarla AKP kendi kendini inkar etmiştir. AKP adeta kendi ayağına kurşun sıkmıştır. Çünkü AKP'nin varoluş sebebi, AKP'yi ortaya çıkaran şartlar halkın iradesine karşı bürokratik ve askeri vesayete karşı direnen ve o vesayetin mağduriyeti üzerinde halkın desteğini arkasına alarak Türkiye'de iktidar olmuş ve halkın bir bölümünün gönlünde yer edinmiş siyasal bir harekettir. Bugün halkın iradesini yok sayarak, halkın iradesinin üstüne bir memur bürokratın atanmasına AKP'nin kendine yapmış olduğu en büyük haksızlık ve inkardır. Halkın kendi seçilmişlerini, kendi haysiyetini, kendi şerefini koruma ve sahiplenme hakkı vardır. Bugün nasıl ki Ankara'daki kardeşlerimizin kendi iradesini koruma adına tankın önüne atlama hakkı varsa bugün Hakkari'deki ve Kuzey Kürdistan'da iradesi gasp edilen halkımızın da kendi iradesini sahiplenme adına, kendi demokratik tepkilerini, kendi rahatsızlıklarını demokratik bir biçimde kendi iradesine sahip çıkarak ortaya çıkarma hakkı vardır. Biliyorsunuz Hakkari Belediyesi'ne atanan kayyumları protesto etme adına dışarıda yapılan bir basın açıklamasına dahi tahammül edilmemiş ve ilk gün 5 kişi gözaltına alınmıştır. Dün burada demokratik eylem yapan arkadaşlarımıza çok büyük bir hukuksuzluk yapılmış ve 27 arkadaşımız hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmıştır." 

DHA