Ünsal YÜCEL/ KEŞAN(Edirne),(DHA)DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 'kiralık işçi yasası' olarak adlandırılan yasayla ilgili olarak, "Ortaçağ'da köle pazarında köle satılırken, bugün istihdam büroları açarak işçi arkadaşlarımızı satacaklar. Bunu durdurma adına Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu" dedi.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bir düğüne katılmak üzere geldiği Edirne'nin Keşan İlçesi'nde kaldığı otelde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kani Beko, bir süre önce meclisten geçerek yürürlüğe giren 'Kiralık işçi yasası' olarak adlandırılan yasanın, küresel sermayenin dünya genelinde yaptığı bir çalışma olduğunu savunarak, "Türkiye'de 400'e yakın özel istihdam bürosu bulunuyor. Ortaçağ'da köle pazarında köle satılırken, bugün istihdam büroları açarak işçi arkadaşlarımızı satacaklar. Eğer biz bunu durduramazsak, 'kiralık işçilik' yaygınlaşmaya başlayacak. 2023 yılına kadar 'Ulusal istihdam strateji programı' uygulayamaya konulacak. Bu çerçevede, kıdem tazminatları fona devri, özel istihdam büroları, esnek çalışma ve kadınların evden çalışması gündeme getirildi. Yabancı sermaye ülkede yatırım yapacaklarını ancak ayrılırken işçilerin kıdem tazminatlarını veremeyeceklerini dile getiriyor. Bu şartların yerine getirilmesi durumunda yatırım yapacaklarını dile getiriyor” diye konuştu.
ANAYASAL SUÇ İŞLEDİLER
İşçi kiralamanın Anayasal bir suç olduğunu ifade eden Beko, "Bunu durdurma adına Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu. Sendika olarak, bu konuda başvuru yapma hakkımız yok, ancak CHP’yle birlikte bir rapor hazırladık ve Anayasa Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma yönünde başvuruda bulunduk. Umarız mahkeme adaletli şekilde davranır ve bu yasayı iptal eder. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 'kiralık işçi yasası'nın çıkarılmasında AKP’li vekiller oy verdi. Ama bu arkadaşlarımızın, Anayasal suç işlediklerini kendilerine yeniden hatırlatmak isterim" dedi.
Kani Beko, kıdem tazminatlarının ellerinden alınmaması adına ise tüm işçileri birlik olmaya davet etti. Beko, “Türkiye’de geçmiş yıllarda 'fakir fukara fonu' kuruldu. Ancak bu fonunun akıbetini kimse bilmiyor. 1987 yılında dönemin başbakanı, ‘işçiler tasarruf yapamıyor, tasarrufu biz yapacağız’ dedi. DİSK olarak kurulduğumuz dönemde, burada biriken paralarımızı istedik ancak fonda 5 kuruş paranın olmadığı söylediler. Bu sorun sadece DİSK’in değil tüm sendikaların sorunudur. Kıdem tazminatlarımızı leş kargalarına yedirmek istemiyorsak 15 milyon sigortalı işçinin yan yana mücadele etmesi gerekiyor. Benzer durumlar yeniden yaşanmaması için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

 

DHA