DİYARBAKIR'da görülen KCK/TM ana davası duruşmasında, başka suçtan tutuklu sanıklar Ahmet Türk, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Fırat Anlı'nın getirilmemesi, avukatların tepkisine yol açtı. Sanık avukatları, müvekkillerinin bir sonraki duruşmaya getirilmemeleri durumunda, kendilerinin de yargılamaya katılmayacağını söyledi. Mahkeme Başkanı ise sanıkların getirilmesi için yazı yazıldığını belirtti.
Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 171 sanığın yargılandığı KCK ana davasının duruşmasına devam edildi. Davanın bugünkü duruşmasına başka soruşturmalardan tutuklu bulunan KCK ana davasının tutuksuz sanıkları Çimen Işık, Pero Dündar, Olcay Kanlıbaş, Hüseyin Yılmaz, Turan Genç, Ali Şimşek ile 8 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada söz hakkı verilen sanıklar, iddianame ve eklerinin çok fazla olduğunu belirterek, savunma için süre istedi.
Duruşmada daha sonra söz alan sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar, ceza muhakemesinin sanığa yargılandığı duruşmada hazır olma hakkı verdiğini belirterek, "Bu dosyada tutuklu sanık yok. Burada olmayan başka suçlardan tutuklu müvekkillerimiz var. Son dönemde devlet, sürgün uygulamasını yeniden başlattı. Müvekkillerimizin bir kısmı başka cezaevlerinde. Biz duruşmada bulunmalarını istedik. Güvenlik gerekçesiyle getirilmedikleri söylendi. Yargılamanın asıl muhatabı sanıktır. Sanığın olmadığı bir yargılama yürütülemez. Sanığın olmadığı duruşmada avukatının olmasının anlamı olamaz. Benzer uygulamayı özel yetkili 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi yapmıştı. Biz duruşmaya girmeyeceğimizi söyledik. Mahkeme 111 avukat hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunan mahkemenin tüm üyeleri şu an cezaevinde" dedi.
Bu sırada konuşan mahkeme başkanı, mahkemede usulün belli olduğunu, her sanığın kendinden sorumlu olduğunu ve sanıkların getirilmesi için cezaevlerine yazı yazıldığını söyledi. Daha sonra konuşan Avukat Emin Aktar, sanıklar Ahmet Türk, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Fırat Anlı'nın bir sonraki duruşmaya getirilmemesi durumunda, kendilerinin de duruşmada olmayacaklarını söyledi.
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, başka suçtan tutuklu sanıkların bir sonraki celseye getirilmesi için bulundukları cezaevlerine yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

DHA