Sedef Kabaş, Muazzez İlmiye Çığ ile gerçekleştirdiği ve Çığ'ın yaşamından belgelerle kesitler sunan, 'Muazzam Muazzez' söyleşi kitabının telif haklarını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışladı. Kabaş, kitabın Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Gürkan Hacır ile birlikte bugün ÇYDD'nin Şişhane'deki Merkezi'ndeydi. Kabaş ve Hacır, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl Öztorun tarafından karşıladı.Hacır Öztorun'a kitabın bugüne kadarki telif gelirlerinin yer aldığı banka dekontunu sundu.

ŞEREFLE KABUL ETTİK

Kitabın amacının Muazzez İlmiye Çığ'ın genç kuşaklara tekrar anlatılması, yaşam çizgisi, Atatürk'ün Cumhuriyetine olan bağlılığı ve özellikle Arkeoloji ve Hititoloji alanındaki özgün çalışmalarının genç kuşaklara tanıtılması olduğunu söyleyen Gürkan Hacır, "Sedef hanım böyle bir kitap teklifini getirdi. Biz de yayın evi olarak gururla, zevkle, şerefle bunu üstlenmeyi kabul ettik" dedi.

 ÇYDD'YE BAĞIŞ

"O artık hepimizin Teyzesi" diyerek Muazzez İlmiye Çığ'dan 'Muazzez teyze' diye söz eden Hacır telifin derneğe bağışlanma fikrinin nasıl doğdunu, "Ataköy'deki evinde ilk çalışmaları yapmaya başladığımızda, 'bu kitabın telif gelirleri ne olacak' sorusu vardı hepimizin aklında. Sedef Kabaş, hiç tereddüt etmeden, 'ben bunları ÇYDD'ye, Çağdaş Yaşamın kızlarına bağışlamak istiyorum' dedi. Onu duyan Muazzez Teyze kendine has üslubuyla, 'benimki de oraya, benimki de oraya' dedi. Hiç tereddüt edilmeden ÇYDD'ye, merhum hocamızın bize emanet ettiği bu vakfa, şerefle, gururla, büyük bir şevkle bu bağışı yapma kararı alındı" sözleriyle anlattı.

 ÇYDD'DEN TEŞEKKÜR

Dernek olarak amaçlarının Cumhuruiyet kazanımlarını korumak, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmak olduğunu hatırlatan ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl Öztorun, "Biz bunları derken karşımızda iki Cumhuriyet kadını. Eğitim alanında maddi manevi sosyal sorumluluk duymak ve gerçekten çağdaş bir topluma ulaşmak için katkı vermek gerektiğini örnek bir tavırla sergiliyorlar" diyerek Çığ ve Kabaş'a teşekkür etti.

 KİTABININ ANLATTI

"Muazzam Muazzez kitabı, yıllar öncesinden, binlerce yıl öncesinden, yani Sümerler'den , Hititler'den, Akat'lardan bir yolculuğa başlatıyor sizi ve yakın tarihimize kadar uzanıyor. Nedir o Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyetin ilk yılları, Atatürk'ün ilke ve devrimleri ve oradan da günümüze kadar geliyor." diyerek kitap hakkında bilgi veren Sedef Kabaş sözlerini şöyle sürdürdü: İçinden geçtiğimiz bu süreci de çok etkili ve kapsamlı şekilde irdeleyen bir çalışma bu. Hem de nasıl Tarihi belgeler ve yaşanmış gerçek hikayelerle. Kimse kalkıp da bu kitabı okuyan insanlara, 'ama tarih şöyle ama böyle' diyemez. Çünkü burada hepsi yaşanmış belgelerle ortaya konulmuş gerçekler. Ben de Muazzez teyze derim kendisine. Gerçekten hiç tereddütsüz kitabın gelirini, bağışlamayı birlikte karar verdik. Neden bu kararı verdik Çünkü Atatürk ilke ve devrimlerini yaşatmak, bunu genç nesiller üzerinden yaşatmak kaygısını, misyonunu taşıyan bir dernek olduğu için. O yüzden biz nacizane bir bağışta bulunduk. Sağolun siz böyle bir teşekkürde bulundunuz. Bizim bugüne kadar sizin yaptığınız işler, üstlendiğiniz görevler, gerçekleştirdiğiniz muhteşem projeler için toplum olarak, Türkiye olarak size teşekkürlerimizi sunmamız lazım. Sizin yaptığınız hizmetlere teşekkür etmek için buradayım."

TÜRKİYE'Yİ KİM KURTARACAK

Kendisine son dönemde en sık sorulan sorulardan bir tanesinin 'Türkiye'yi kim kurtaracak' olduğunu söyleyen Kabaş, konuşmasını şöyle tamamladı: Türkiye'yi bir lider, bir parti, bir ideoloji, ya da bir siyasi görüş kurtarmayacak. Bir başkan ise hiç kurtarmayacak. Peki Türkiye'yi kim kurtaracak Bakın bence Türkiye'yi kim kurtaracak: Türkiye'yi, gerçekleri arayan ve sorgulayan, biat kültürünü reddeden, kula kulluk etmeyen, özgür, kendine güvenli, İdealist, ne istediğini bilen ve bunu yapmak için de sonuna kadar mücadele eden ve özveride bulunan, sadece kendini değil, vatanının, milletinin ve bu toplumun geleceğini düşünen ahlaklı, duyarlı, vicdanlı, insana, çevreye saygılı, özdeğerlerine sahip çıkan, Atatürk'ün vizyonuna, ideallerine,ülküsüne, dört elle sarılan, 'yurtta sulh, Cihan'da sulh' diyen, 'kadın erkek eşittir' diyen, 'adalet mülkün temelidir' diyen, 'en hakiki mürşit ilimdir' diyen, irfanı hür, vicdanı hür nesiller kurtaracaktır.

 

 

 

 

DHA