MERSİN'in Erdemli İlçesi'ne bağlı tarihi ve turistik Kızkalesi'nde düzenlenen 5'inci Uluslararası Kızkalesi Turizm Festivali renkli görüntülerle başladı.
Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Erdemli Belediyesi ve Kızkalesi Kültür ve Turizm Derneği'nin organize ettiği festival, Kızkalesi sahilinde kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşe, Vali Özdemir Çakacak, AK Parti Mersin Milletvekilleri Hacı Özkan, Yılmaz Tezcan, CHP Mersin Milletvekilli Hüseyin Çamak, Akdeniz Bölge Sahil Güvenlik Komutanı Kıdemli Albay Fatih Erhan, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Erdemli Kaymakamı Osman Taşkan, Erdemli Belediye Başkanı MHP'li Mükerrem Tollu, KKTC Mersin Konsolosu Ayşe Volkan İnanıroğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Yurt dışı ve içinden gösteri grupları, folklar ekiplerinin de yer aldığı kortej, bandonun çaldığı marşlar eşliğinde yürüdü. Yürüyüşün sonunda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan, kış nüfusu yaklaşık 2 bin 500 olan Kızkalesi'nin bayram tatilinde 100 bine ulaştığını belirterek, altyapı yatırımlarının yetersiz kalmasından yakındı. Çalışkan, Kızkalesi'nin Türkiye'deki hiçbir tatil beldesine benzemediğini bu nedenle de tanıtımının yapılması için 5 yıldır festival yapmayı sürdürdüklerini dile getirerek, katkı verenlere teşekkür etti.
Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da ana geçim kaynağı tarım olan ilçenin turizmde söz sahibi olmak için büyük bir çaba gösterdiğini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz ise 5 yıldır sürdürülen festivalin Mersin ve Erdemli'nin tanıtımına büyük bir katkı sağladığını söyledi. 321 kilometrelik sahil şeridi, doğal ve tarihi değerleri ile Mersin'in Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen turizm kentlerinden biri olması gerektiğini ancak hak ettiği yerde olmağını kaydeden Kocamaz, "Deniz, kum, güneşlemesi dışında kültür, inanç, kongre, yayla, trekking, rafting, yamaç paraşütü, su sporları, kayak ve dağcılık gibi turizm çeşitliliğini sunabilecek potansiyeli bulunan Mersinimizin ülkemizin turizm geri açısından payı yüzde 1'in altındadır. Bu olumsuz tablonun en önemli sebeplerinden biri ilimizdeki tesislerin yetersizliğidir" diye konuştu.
Vali Özdemir Çakacak ise konuşmasına Fransa'nın Nice kentinde yaşanan terör saldırısının kabul edilemez olduğunu belirterek başladı. Mersin'in tarihi zenginliklerine değinen Çakacak, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan başta Kızkalesi ve diğer tarihi eserlerin asıl listeye alınması için çalışma başlatıldığını vurguladı.
Konuşmaların ardından Hüseyin Çalışkan, Milletvekilleri Hacı Özkan, Yılmaz Tezcan ve Hüseyin Çamak'ı platforma davet ederek katkılarından dolayı Vali Özdemir Çakacak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz'a teşekkür plaketi verdi.
ÜNLÜLER SAHNE ALACAK
17 Temmuz tarihine kadar devam edecek festival, ünlü sanatçıları ağırlayıp sayısız etkinliğe imza atacak. Tarihi Kızkalesi'nin gölgesinde yapılacak olan festivalde, plaj voleybolu, Muay Thai, karate, jimnastik ve yüzme gibi birçok spor dalında yarışmalar ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Hem turizme hem de Kızkalesi'nin tanıtımına büyük katkı sunacak olan festival, Kızkalesi Halk Plajında ücretsiz olarak kapılarını açacak. Festival kapsamında 16 Temmuz'da Venezuellalı Latin müzik sanatçısı Gatto Gabriel, Mabel Matiz, 17 Temmuz'da ise Mustafa Ceceli birer konser verecek.

DHA