MANİSA'da yılın ilk kuru üzümü, açık artırma usulüyle kilosu 50 liradan satıldı. Saruhanlı'nın Gümülceli Mahallesi'ndeki üzüm üretici Veysel Karaca'nın 80 kilogramlık kuru üzümünü, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergun Türek satın aldı.
Manisa'da, 2016- 2017 sezonu kuru üzüm açılış töreni, Manisa Ticaret Borsası'nda yapıldı. Vali Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Recai Berber, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili MHP'li Mehmet Güzgülü, daire müdürleri, oda başkanları ve üzüm üreticileri törene katıldı. Açılış konuşmasını yapan Borsa Başkanı Özkasap, ülkede kuru üzümün yüzde 90'nın Manisa'da üretildiğini hatırlatarak, "2015- 2016 sezonunda Temmuz sonu itibariyle 200 bin 388 ton Ege Bölgesi'nde çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescillenmiştir. 6 Ağustos tarihli son ihracat raporuna göre 190 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı gerçekleştirilmiş ve bu ihracat miktarıyla da ülkemiz 391 milyon dolar gelir elde etmiştir. 2016- 2017 çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışmaları ise 4 Ağustos 2016 tarihinde kamuoyuna duyurulan raporlarla tamamlanmıştır. Sahada yapılan teknik çalışmalara göre, 2016- 2017 sezonunda 1 milyon 4 bin 440 dekar bağ alanında 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm elde edileceği tahmin edilmiştir. Bu rakam ile de ülkemize 500 milyon dolar üzerinde gelir kazandıracağı öngörülmektedir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Özkasap, "İki liderin, tarım ürünleri ticaretinde; Rusya'nın uyguladığı kısıtlamaların kaldırılmasını da kapsayan görüşmesi, üzüm ihracatımızda, pazarlama faaliyetlerimize bir süreliğine ara verdiğimiz pazarın tekrar açılacağı anlamına gelmektedir. Bu da sektörümüz adına çok sevindirici bir haberdir" diye konuştu.
"ÜRETİCİNİN EN ÖNEMLİ SORUNU FİYAT"
CHP'li Milletvekili Biçer ise "Geçen sezon ve bu sezon üzüm üreticimizi don, dolu gibi afetler olumsuz yönde etkiledi. Bunun üzerine bir de ürettiği ürünü istediği fiyata satamayınca sıkıntılar daha da büyüdü. Üzümün en az 5 liradan satılması gerekir ki üretici yaşadığı sıkıntıyı giderebilsin. Ayrıca yapılan rekolte tahminleri ise gerçeğe dayanmalıdır. Tek taraflı ve gerçeğe dayalı olarak yapılmayan tahminler hem üreticiyi hem de ihracatçıyı olumsuz yönde etkiler. Devlet bazı dönemlerde kuru üzüm alımı yaparak depolarında bekletmeli ve üzümde düşüş yaşanmaması için beklettiği üzümü piyasa sürerek fiyat dengesini sağlamalıdır" diye konuştu.
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise üzüm fiyatının 3.5 liradan ile 4 liranın altına düşürülmemesi için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Özellikle Rusya ile olan ilişkilerin düzeltilmesiyle de üzüm üreticisinin yüzün güleceğini ifade etti. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da Manisa'da üretilen yaş üzümün İzmir Sultaniye olarak piyasada satılmasına tepki göstererek, "Manisa'da üretiliyor. Piyasada İzmir'in Sultaniye Üzümü olarak satılıyor. Böyle bir şey kabul edilemez. Manisa'da başta sayın valimiz olmak üzere tüm kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri bir kamuoyu oluşturarak Sultaniye ismini bizim almamız için bir çalışma başlatması gerekir. İzmir'in geçmiş tarihde sultanları mı var ki, sultanları mı yetiştirmiş ki Sultaniye ismini kullansın. Bu isim sadece Manisa'ya ait olmalıdır" diye konuştu. AK Partili Özdağ son olarak, üzüm üreticilerinin sorunlarının giderilmesi hususunda hükümetin gerekli çalışmaları yaptığını ifade etti.
Vali Mustafa Hakan Güvençer ise, yeni sezonda üzüm üreticilerine hayırlı kazançlar diledi.
AÇIK ARTIRMAYLA İLK ÜRÜN SATILDI
Konuşmaların ardından sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzümü olan Saruhanlı'nın Gümülceli Mahallesi'ndeki üzüm üreticisi Veysel Karaca'ya ait 80 kilogramlık kuru üzüm, açık artırma usulüyle satışa çıkartıldı. 5 liradan satışa çıkan kuru üzüm, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergun Türek tarafından kilosu 50 liradan satın alındı. Vali Güvençer ise sezonun ilk kuru üzümünü borsaya getiren üretici Veysel Karaca'ya bir çeyrek altın taktı.

DHA