MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kösedağ Savaşı'nda şehit olan Selçuklu askerlerini anma töreninde yaptığı konuşmada, "Kösedağ savaşının galibi biziz. Moğol gören var mı burada? Demek ki burada kim varsa oranın galibi odur. Burası Türk yurdu, Türk vatanıdır" dedi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz gece saatlerinde karayolu ile Sivas'ın Şuşehri İlçesi'ne gelerek, 1243 yılında Anadolu Selçukluları ile Moğollar arasında yapılan Kösedağ Savaşı'nda şehit olan yaklaşık 20 bin asker için düzenlenen anma programına katıldı. Kaymakamlık, belediye, Suşehri Kültür ve Yardımlaşma Derneği işbirliğinde Sancaktepe Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen programa Bakan Yılmaz'ın yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, AK Parti Sivas Milletvekili Selim Dursun, Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi, Belediye Başkanı Fazlı Yüksel ile yaklaşık 100 kişi katıldı. 2 bin 500 rakımlı Kösedağ'da düzenlenen anma programı sabah namazının kılınmasıyla başladı. Bakan Yılmaz ve yanındakiler daha sonra savaşın olduğu bölgeyi gezerek Suşehri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Karabiber'den bilgi aldı. Ardından şehitler için dua edilerek kurban kesildi.
"ŞEHİTLER UNUTULUNCA ÖLÜR"
Anma programında konuşan Bakan Yılmaz, şehitlerin vurulunca değil unutulunca öldüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Geleneği yaşatmak önemlidir. Kültürü yaşatmak önemlidir, bu bizi diğerlerinden farklı kılar. Diğerlerinden üstün kılmaz ama farklı kılar. Bu farklılık bizim için zenginliktir belki bir başkası için zenginlik olmayabilir. Ama biz zenginlik olarak kültürümüzü bileceğiz ve yaşatacağız. Bu kültürü yaşatanlar, geleneği yaşatanlara teşekkür ediyorum. Bizim askeriye de, 'şehit vurulunca ölmez unutulunca ölür' derler dolayısıyla bugün burada da söylendi ki 800 yıl önceki şehitlerimizin haklarında Fatiha okuyorsak, onları hayırlı yad ediyorsak demek ki şehitler ölmez. Çünkü kişi ne zaman unutulursa o zaman ölür. Biz şehitlerimizi unutmuyoruz, bu toprakların geleneğinde var. Şehitler sadece bugünün gündeminde değil, 1071 Malazgirt'te var. Malazgirt'ten sonra Kösedağ'da var. Sakarya'da var, Çanakkale'de var ve bugünde dört bir tarafta var. Dağında, taşında, ovasında her görünen yerde mutlaka bir şehit kanı vardır. Bunu da işte biz Kösedağ’da görüyoruz."
"KÖSEDAĞ SAVAŞININ GALİBİ BİZİZ"
Daha sonra Kösedağ Savaşı'nın galibinin Türk milleti olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "Bilin ki Kösedağ savaşının galibi de biziz. Moğol gören var mı burada? Demek ki burada kim varsa oranın galibi odur. Burası Türk yurdu, Türk vatanıdır. İlelebet ve ebediyete kadar da cenabı Allah müsaade ettiği sürece, birlik ve beraberliğimizi devam ettirdiğimiz sürece, bu toprakların sahibi burada verilen savaşlarında galibi olacaktır. Dolayısıyla gönlünüz ferah olsun. Bizim mağlup olduğumuz savaşlar var galip olduğumuz savaşlar var. Genelde evlatlarımız hep galip olduğumuz savaşlar anlatılır. Pek yenildiğimiz hatalarımız, kusurlarımız ortaya çıkmasın diye onlardan bahsedilmez. Ama Türkiye özgüvenini kazandıkça bunlardan bahsetmeye başladı. Yıllardır Sarıkamış'ı hiç kimse bilmez. Sarıkamış olduğu zaman Osmanlı İstanbul'da çıkan gazetelerde tek bir kelimeden dahi bahsedilmezdi. Neden 90 bin, 50 bin, 70 bin rakam önemli değil ama bir kaybınız var. Bu kayıp vatandaşlara duyurulmak istenmiyor. Ama şimdi Sarıkamış'ı anıyoruz. Onun dışında Balkan Savaşı çok kısa bir dönemde Anadolu topraklarının yanı sıra veya üçte biri kadar bir toprağı kaybettik. Yıllarca kazandığımızı iki, üç ayda kaybettik. Ve Balkan Savaşları'nı hiç bir zaman anmadık. Birlik ve beraberlik olmazsa eğer askeriyenin, toplumun, ailenin içine ayrılık girerse o zaman yenilmek mukadder oluyor. Yenilmek kaçınılmaz oluyor. Yenilmek kader oluyor. O halde yenilmemek için, mağlup olmamak için ne gerekiyor bir olmamız lazım, beraber olmamız lazım bir ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece biz bu savaşlarda yenilmeyiz." şeklinde konuştu. Savaşlardan ders çıkarılması ve yapılan hataların nedenlerine ve sebeplerine bakmak gerektiğini vurgulayan Yılmaz şunları söyledi: "Savaşlardaki tecrübeleri gelecek nesillere aktararaktan hataları tekrarlamamak gerekir. Bu devletin ve toplumun sürekliğini sağlamak için önemlidir. İnşallah şehitlerini anan ve vatanı için şehit olmayı göze almış bir topluluk nasip eylesin cenabı Allah. Çünkü biz biliyoruz ki toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Biz bu topraklar için can vermeyi göze almış olduğumuz sürece bu topraklar ilelebet bizimdir. Allah bizi bu duygulardan, bu vatanın bekçilerinden can vermeyi göze alanlardan eylesin."
Anma programı Köse Süleyman Hazretleri Türbesi'nin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

 

DHA