BALIKESİR'in Burhaniye İlçesi'ne bağlı kırsal kesimdeki Kırtık Mahallesi'nde oturan, yaz aylarını Madra Dağı eteklerindeki iki ayrı yaylada geçirenler, 7 ay elektriksiz yaşadıklarını belirtti. Çamaşır yıkayamayan, soğuk bir su içemeyen Kırtık sakinleri organik tarım, besicilik ve turizmi geliştirmek için dernek kurdu. Kırtıklılar, turistin gelebilmesi için elektriği şart koştu.
Burhaniye'ye 15 kilometre uzaklıktaki 300 nüfuslu Kırtık Mahallesi'nde organik tarım ve besicilikle uğraşanlar, yaz aylarını Madra Dağı eteklerindeki yaylada geçiriyor. Mahalleye 7 kilometre uzaklıktaki yaylaya, elektrik hattı çekilmesini isteyenler, yetkililerden yardım istedi. Buzdolabı bulunduramadıkları için yiyeceklerinin bozulduğunu belirten vatandaşlar, çamaşır yıkarken zorlandıklarını söyledi. Mahalle sakinlerinden Adem Yılancıoğlu, şöyle konuştu:
"Köyümüzün 2 yaylası var. Birisi 30- 40, diğeri 25 hane. 2005'te görüştüğümüz bugün de AK Parti Balıkesir Milletvekili olan Ali Aydınlıoğlu'ndan söz aldık. Onun sayesinde bu yaylaların elektrik ihtiyacı için proje yaptırıldı. Ancak, geçen 11 yıl içerisinde hiçbir gelişme olmadı. Köyümüzde organik tarımı ve turizmi geliştirme derneği kurduk. Organik üretim yapıyoruz. Bu mahalle ve yaylalara turistin gelmesi için bizim önce acil ihtiyacımız olan elektriğin gelmesi lazım. Yayla yolunun asfaltlanması gerekir. Bunun için yetkililerden yardım bekliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Edip Uğur, Burhaniye Belediye Başkanımız Necdet Uysal'dan ve Kaymakamımız Hüseyin Öner'den destek bekliyoruz."
Bir başka mahalle sakini Elif Yılancıoğlu ise, "Yaylalarımıza Mayıs ayında çıkıyoruz. Kasım ayında iniyoruz. Bu durumda bütün yaz mevsimini yaylalarda geçirdiğimiz için elektrik ihtiyacımız çok fazla oluyor. Ne ağız tadıyla yemek yiyebiliyoruz ne de soğuk bir yoğurt. Sıkıntımız çok büyük. Yetkililerden elektrik istiyoruz" diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden Zemine Yarar, "Bizim derdimiz elektrik. Biz elektrik istiyoruz. Çamaşır yıkamakta sıkıntı çekiyoruz. Yolarımıza asfalt istiyoruz. Buzdolabı çalıştıramıyoruz. Yemekler ekşiyor" dedi.
Nahide Yılancıoğlu ise, yaylada oturduklarını, elektrik ihtiyaçları olduğunu anlatırken, "Bu yıl etlerimiz ziyan oldu. Etlerimizi köye götürdük. Bu yüzden de buraya gelen misafirlerimize et ikram edemedik" diye konuştu.
Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara ise yaylada elektrik istediklerini belirterek, şöyle dedi:
"Her türlü kurumlara başvurduk. Fakat hiçbir yerden çözüm bulamadık. Güneydoğu'da bir trafo patlıyor. Ertesi gün yenisi takılıyor. Bize olursa 11 yıldır bir elektrik gelmedi. Bu konuda yetkililere sesimizin duyurulmasını istiyoruz. Bu köyde biz organik tarım yapıyoruz. Bu konuda dernek kurduk. Derneğin adı, Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği. Bu derneğin olduğu yerde turizmin olması gerekiyor. Fakat nasıl olur. Yolumuz yok, elektriğimiz yok. Biz nasıl turist çekebiliriz. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz."

DHA