Rusya, Türkiye’den gelen bazı meyvelere yasağı kaldırdı ancak Türk-Rus ortak sebze yetiştirme projesi hala dondurulmuş durumda.

Rus İzvestia gazetesinin haberine göre, Türkiye’de sebze ve salata için yeşillik üretmek isteyen Rus üreticilere, uzmanlar şiddetle benzer iklim koşullarına sahip olan Kırım ve Abhazya’yı tavsiye ediyor. Rusya’da sera projelerin hayata geçirmek için Türk iş ortağı alma planı olan şirketlere ise analistler, Türkiye’de sebze ve salata için yeşillik yetiştirme teknolojisinin Rusya’dan önemli ölçüde farklılık gösterdiği hatırlatmasını yapıyorlar.

Narenciye ve çekirdekli meyve yasağı 10 Ekim’de İstanbul’a bir ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrası kaldırılmıştı. Sebzedeki yasak ise önümüzdeki hafta Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirecek Rus heyetinin ziyareti sonrası çözülecek.



İki ülke arasında yaşanan kriz öncesi planlanan Türk-Rus ortak sebze üretim planı, kriz ile birlikte dondurulmuştu. İlişkilerin iyileşmeye başladığı şu günlerde de bu projeler hala dondurulmuş halde bekliyor. Öte yandan yine bazı Rusya’da yapılması planlanan Türk-Rus ortak yapım sera projesi de rafa kaldırılmış durumda.

Tekhnologiyakh Rost firması verilerine göre geçen yıl seralarda üretilen salata için yeşilliklerin sadece yüzde 3 oranında arttığı bu yıl ise bu oranın yüzde 12-15 civarında olacak. Tarım Bakanlığı verilerine göre ise artış 2015 yılına göre bu yıl en az yüzde 20 civarında olması gerekiyor.

DHA