ŞIRNAK kent merkezinde hendek- barikat operasyonları nedeniyle 14 Mart'ta uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağı, bugün kısmen kaldırılırken, tam 8 ay sonra evlerine dönmek isteyenler, kurulan güvenlik noktalarından kimlik ve üst aramasından sonra kentte girebildi. Vatandaşlara kent girişinde güvenlik güçleri tarafından el yapımı patlayıcı konusunda uyarılar yapılırken, çatışmalar sırasında evleri yıkılanların uzaktan ve görüntü aldıkları gözlendi. Kentin birçok mahallesinde hasar gören evlerin yıkım işi ve moloz kaldırma çalışmaları sürerken, spor salonunda hasar tespit çalışmaları için kriz merkezi oluşturulduğu öğrenildi.
Şırnak Valiliği tarafından, merkezde PKK'lı teröristlerin kazdığı çukur ve oluşturduğu barikatların kaldırılması, huzur ve güven ortamının tekrar sağlanması amacıyla 14 Mart'ta başlatılan 'Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çiftçi Operasyonu' kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağı 8 ay sonra bugün kısmen kaldırıldı. Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan'ın görevden alındığı ve yerine kayyum olarak bir Vali Yardımcısı'nın atandığı Şırnak'ta, bugünden itibaren her gün sabah saat 05.00 ile saat 22.00 arasında sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
Dün, yasağın kalkacak olması nedeniyle kent girişinde yoğunluğun yaşanmaması için her mahalle için Şırnak'a dönme günü belirlenirken, Şırnak- Cizre, Şırınak- Hakkari ve Şırnak- Siirt karayolunda oluşturulan güvenlik noktalarından vatandaşların kent merkezine girişi sağlandı. Her üç noktada kurulan güvenlik noktalarına gelen Şırnaklılar üst araması, GBT sorgusu ve araç aramasından geçirildikten sonra kentte alındı. Şırnak'a girenlere ayrıca el yapımı patlayıcı ve hasar tespit konusunda nerelere başvuracakları konusunda bilgilendirici broşürler dağıtıldı.
Şırnak'a dönüşler beklendiğinin çok altında kalırken, evleri tamamen yıkılan Şırnaklıların kentte dönmediği gözlendi. Dönenlerin bir kısmı fazla hasar görmeyen mahallerde bulunan evlerine giderken, bazılarının ise yakılan evlerinin enkazının bulunduğu yere gitmek yerine onları uzaktan cep telefonu ile görüntülendiği gözlendi.
Şırnak şehir merkezinde resmi kurumlar çalışırken, vatandaşlar 8 ay sonra kalkan yasaktan sonra bazı caddelerde tur attıkları görüldü. Kent merkezinde hasar tespit çalışmaları ve başvuruları için Spor salonunda kriz merkezi oluşturulurken, yaşanan çatışmalarda ağır hasar gören mahallerdeki yıkımın ve moloz kaldırma çalışmalarının ise sürdüğü belirtildi. Şırnak'ın Gazi Paşa Yeşilyurt, İsmet Paşa, Cumhuriyet, Bahçelievler ve Yeni mahallesinde yıkım çalışmaları devam ederken, güvenlik güçleri özellikle yıkım çalışmalarının sürdüğü bölgelere el yapımı patlayıcı olabileceği nedeniyle vatandaşları uyardığı görüldü.
Şırnak Valiliğinin belirlediği program kapsamında kent girişinde yoğunluk yaşanmaması için bugün sadece Atatürk ve Vakıfkent mahallesi sakinlerinin il merkezine giriş yapabileceği belirtilirken, diğer mahallelerde oturan kent sakinlerinin de il merkezine alındıkları görüldü.
PATLAYICI BROŞÜRLERİ DAĞITILDI
Şırnak Valiliğin hazırladığı ve kentte giriş yapan vatandaşlara dağıttığı broşürde, sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile birlikte ev ve iş yerlerine dönen vatandaşların şüpheli paket, kablo, düzenek vb. görmeleri halinde herhangi bir şey yapmadan güvenlik güçlerine haber vermeleri istenerek, "Vatandaşlarımıza, bu süreç zarfında verdikleri destek ve gösterdikleri anlayıştan dolayı teşekkür ederiz. İlimiz, sokağa çıkma yasağının kısmi olarak kaldırılmasıyla birlikte, ev ve iş yerleri zarar gören vatandaşlarımız için ilimiz kapalı spor salonunda başvuru stantları kurulmuş olup bu stantlarda; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Zarar tespit komisyonu, Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakfı ve Aile sosyal politikalar müdürlüğü tarafından değerli vatandaşlarımıza hizmet verilecektir. Ayrıca diğer birimlerimiz de kendi binalarında hizmet vermeye devam edeceklerdir" denildi.

DHA