DOĞU kültüründe önemli yere sahip değerlerin unutulmaması için kolları sıvayan Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneğinin (ERAKDAY) hazırladığı, 'Canlanan Mazi' adlı defilede 'ehram' olarak bilinen koyun yününden yapılan kumaştan yapılan giysiler tanıtıldı.
Merkez Yakutiye ilçesindeki tarihi Yakutiye Medresesi'nde düzenlenen defileyi AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Merkez Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Bulat ve çok sayıda davetli izledi. Defile öncesi ERAKDAY Başkanı Hülya Saltuklu, ihramı tanıttı. Ehramın muhteşem bir giysi ve tamamen organik olduğunu anlatan Saltuklu, şunları söyledi:
"Erzurum ve yöresine ait unutulmaya yüz tutmuş ata yadigarı bir dokuma olan nakışı, rengi ve deseniyle bezenmiş ehramı yeni bir yüzüyle sunmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu tarihi mekanda ehram defilesi bu yapının hem fiziki yapısına hem de varoluş amacını belirleyen ruhuna uymaktadır. Belki de kültürel değerler böyle yaşatılır diye düşünüyorum. Ehram, koyun yününden boya katılmadan, kendi doğal rengiyle, el emeği göz nuruyla dokunmuş bu yöreye ait endüstri ve kültürel değeri olan dokumadır. Amacımız ehramdan yapılan ürünleri, ülkemizde ve yurt dışında tanıtarak yaşatmaktır. ERAKDAY olarak 6 yıldan bu yana çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu kültürel ve endüstriyel değeri çeşitlendirdik. Defileyi hazırlarken 2 yılı aşkın bir süre içerisinde annelerimizin sandıklarında olmazsa olmaz olan ehramlarından ve bizim tezgahlarımızda dokuduğumuz ehramlardan yaralandık. Bu defile bir son değil bir başlangıcın habercisi olacak." 
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin çaldığı müzik eşliğinde yine aynı fakülte öğrencileri mankenlik yaparak 40 çeşit ehramlı giysiyi sundular. Ehramdan dokunan yelek, etek, takım elbise, pantolon, kravat gibi ürünler büyük beğeni topladı. Defilenin sonunda başında Türk Bayrağı kostümü ile sahneye çıkan üniversiteli manken izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.
Yaklaşık 1 saat süren defileyi çok beğendiklerini söyleyen davetliler, "Yazın serin, kışın ise sıcak tutan ve tamamen organik olan ehramdan yapılan kıyafetler çok hoşumuza gitti. Ehramın modern bir hale getirilmesi çok güzel olmuş" dedi.

DHA