BİYOMEDİKAL Mühendisliği alanında gerçekleştirilen Türkiye’nin en kapsamlı ulusal kongresi Biyomedikal Mühendisliği Ulusal Toplantısının (BİYOMUT) sonuç bildirgesi yayımlandı. Seferihisar’da buluşan 420 bilim insanı, tıbbi cihaz sektöründeki tekelleşmeye dikkat çekti.
Türkiye'nin en kapsamlı ulusal kongresi Biyomedikal Mühendisliği Ulusal Toplantısı, Seferihisar'da gerçekleştirildi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Enver Altaş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Dokuz Eylül DEPARK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören, Işık Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Yorgo Istefanopulos, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D. Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil gibi önemli bilim insanlarının ağırlandığı kongrede 420 bilim insanı da hazır bulundu. Kongrede, biyomedikal, elektrik - elektronik, mekatronik, biyomekanik, doku mühendisliği, klinik mühendislik, yazılım mühendisliği, tıp teknolojileri, genetik, kimya alanındaki sektörün lider firmaları ile bir araya gelen genç araştırmacılar da kariyer imkanı yakaladı.
HASTANELERDE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ İSTİHDAMI ŞART
Biyomedikal Mühendisliği'nin yeni fakat hızla gelişen bir meslek dalı olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Oflaz kongrede, Kamu Hastaneler Birliği bünyesindeki tüm hastanelerde eksikliği hissedilen Biyomedikal veya Klinik Mühendislik yapılanmalarına önem verilmesinin dile getirildiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Oflaz, "Hastanelerimizde biyomedikal mühendislerinin istihdamı zorunlu hale getirilmesinin önemli bir adım olduğunu fakat bu sayının artırılması gerektiğini söyledi. Bu yönde hastane başhekimliklerine bağlı bir birim veya ihtisas müdürlüğü şeklinde görev yapılandırılmasını önerebiliriz. Böylece hastanelerimizde kamu kaynağıyla gerçekleştirilen satın alma ve bakım giderlerini aşağı çekilebilir" dedi.
SAVUNMA SANAYİ KADAR STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Tıbbi cihaz ve malzemelere ulaşmanın en temel insan hakkı olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr. Hakan Oflaz, Türkiye'nin açık pazar olmaktan kurtulmasının yolunun tıbbi teknoloji geliştirme atağından geçtiğine vurgu yaptı. Hakan Oflaz, "Bu alanda yapılacak her hamle en az savunma sanayi kadar stratejik önemdedir. Tıbbi cihaz sektöründeki tekelleşme oranındaki büyüklük nedeniyle yerli sanayi gelişememektedir. Üretim, tüketim veya ihracat süreçlerinin tamamını kapsayan özel bir destekleme paketiyle yeni bir ekosistem oluşturulmalıdır" dedi. Toplantı sonrasında hazırlanan bildiriyi de, kongre başkanı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Oflaz, açıkladı.

DHA