GİRESUN’da 2016-17 fındık ihracat sezonu törenle açıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos ayında Türkiye genel ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 artışla 11 milyar 157 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı, artış rakamının son 28 ayın en yüksek ihracat artışı olduğunu söyledi.
Fındık ve mamulleri sektöründe yeni ihracat sezonunun 1 Eylül'de başlaması nedeniyle Giresun’da tören düzenlendi. Giresun Limanı’nda düzenlenen törene TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Giresun Valisi Hasan Karahan, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, AK Parti Giresun Milletvekilleri Cemal Öztürk ile Sabri Öztürk, işadamları ve çok sayıda kişi katıldı.
"FINDIK BU BÖLGENİN HER ŞEYİDİR"
Törende konuşan ve ihracat sezonunun açıldığını hatırlatan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç şunları söyledi:
"Fındık bu bölgenin her şeyidir. İhracat sezonunu idrak ediyoruz. Çok tartışmalar var.  Piyasa açıldı, bundan sonra piyasa konuşacak. Bırakalım piyasa konuşsun, biz konuşmayalım. Herkes tahminlerinde, görüşlerinde ve iddialarında yanılabilir ama piyasa yanılmaz. Piyasa daima doğruyu söyler. Piyasayı izleyelim, herkesin iddialarının ne derece doğru olup olmadığını görürüz. Biz ihracatçılar olarak her zaman için yüksek üretim, yüksek tüketim ve düşük üretim maliyetinin peşindeyiz. İhracattan gelen döviz ebetteki önemlidir ama ne miktarda ihracat yaptığımız hem dünya hem Türkiye tüketiminin hangi doğrultuda geliştiğini izlemek bizim için daha önemlidir."
"FINDIK BÖLGE EKONOMİSİNİN MOTOR GÜCÜ"
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, fındığın Türkiye’nin ihracatında etkin rolü olduğunu söyledi. Fındığın bölge ekonomisinde motor gücü olduğunu dile getiren Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Ana hedefimiz fındıkta verimliliğin artırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, iç ve dış tüketimin artırılmasıdır. Böylelikle hem teknik alt yapının, hem de fındık tanıtım faaliyetlerinin gerektiği şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Böylece daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz. Aslında fındık bölge ekonomisinin motor gücü. Şu anda ihracatımızın yüzde 10’u tarım olmak üzere yüzde 90’ı sanayi ve sanayi ürünleri. Giresun’da da fındık dışında ekonomiye de odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum."
YÜZDE 6.9 'LUK ARTIŞ, SON 28 AYIN EN YÜKSEK İHRACAT ARTIŞI
Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de şöyle konuştu:
"Ağustos ayında ihracatımız geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 6.9 artışla 11 milyar 157 milyon dolar oldu. Bu rakamlarda mücevherat ve altın ihracatı yer almıyor. Dolayısıyla açıklamış olduğumuz rakamlar ile TÜİK’in altın dahil rakamları arasında bir miktar farklılık ortaya çıkıyor. Bu sebeple şunu gururla söyleyebiliriz ki, geçmiş TİM rakamlarına baktığımızda 6,9’luk artış, son 28 ayın en yüksek ihracat artışıdır. İlk sekiz aylık ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.1’lik düşüşle 92 milyar 652 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 5 düşüşle 140 milyar 906 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ancak miktar olarak ihracatımızın sürekli olarak artıyor olması bizler için sevindiricidir."
İHRACATIN LİDERİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ
En fazla ihracatın otomotiv sektöründe yaşandığını kaydeden Büyükekşi, İhracata sektörel olarak bakılması halinde Ağustos ayında en fazla ihracatı 1 milyar 680 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını anlattı. TİM Başkanı, şöyle dedi:
"Sektörün ihracatı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,4 artış kaydetti. Otomotiv sektörünü 1 milyar 612 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 207 milyon dolarla kimyevi maddeler, tarım ürünlerinde ise yüzde 36,4’lük artış ile zeytin ve zeytinyağı sektörü takip etti."
130 ÜLKEYE İHRACATTA ARTIŞ
İhracatın miktar bazında da artış kat ettiğini dile getiren Mehmet Büyükekşi, "İhracat pazarlarımıza bakacak olursak Ağustos ayında 130 ülkeye ihracatımız artarken, 102 ülkede ise gerileme olduğunu görüyoruz. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında Almanya’ya yüzde 17,4 artış, İngiltere’ye yüzde 1,4 azalış, Irak’a yüzde 4,2 azalış, ABD’ye yüzde 19,6 artış ve Fransa’ya ise yüzde 8,3 artış gerçekleşti” diyerek açıklamasını noktaladı.
Konuşmalar sonrası Giresun’da en fazla ihracat yapan iş adamlarına plaket verildi. Törene katılan protokol üyelerinin açılış kurdelesini kesmesiyle fındık ihracat sezonu açıldı. Giresun’dan dünyanın birçok ülkesine ihraç edilecek fındık ürünleri de forklift ile TIR'a yüklendi.

DHA