ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde bir otelde yapılan 'Zimbabve Gecesi' için getirilen timsah, kanguru, deve, piton ve zebra eti gümrükten geçmeyince, konuklara kılıç balığı, bonfile, tavuk ve tatlı ikram edildi.
Expo 2016 Antalya'daki Zimbabve Milli Günü kutlamaları dolayısıyla Calista Luxury Otel'de gala yemeği düzenlendi. Zimbabve Cumhuriyeti Tarım, Mekanizasyon ve Sulama Bakanı Joseph M. Made ile Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler ve Kooperatif Bakanı Sithembiso Nyoni'nin de katıldığı gecede Zimbabve'yi tanıtmak ve konuklara ikram etmek amacıyla timsah, kanguru, tek hörgüçlü deve, piton ve zebra eti gibi yiyecekler getirilmek istendi. Ancak bu ürünlerin gümrükten girişine izin verilmedi.
Yemekleri yapmak için İtalya'dan özel aşçı getirilirken, gümrükte kalan ürünlerin yerine gecenin menüsü kılıç balığı, bonfile ve tavuk oldu. Zimbabveli yetkililerin gümrükten geçmeyen yiyecekleri iki kez talep ettikleri, ancak olumsuz yanıt verildiği belirtildi.
Zimbabve Milli Günü ise EXPO 2016 Antalya'da kutlandı. Zimbabve Milli Günü kutlamaları nedeniyle kente gelen heyet, VIP Binası'nda Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık ve Expo 2016 Antalya Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından karşılandı. Bakan Made ve Bakan Nyoni'nin EXPO 2016 Antalya ziyaretçi defterini imzalanmasının ardından karşılıklı hediye töreni gerçekleşti. Daha sonra alanı gezen heyet, Alman Bahçesi'nde de incelemelerde bulunarak, bahçe hakkında bilgi aldı. Zimbabve Cumhuriyeti Bahçesi'nde gerçekleşen kokteyle katılan heyet bahçe girişinde, Zimbabve'den gelen St. Peter's Tokoyo İlkokulu öğrencilerinin sunduğu Zhana dansıyla ile karşılandı.
Milli Gün programının açılış konuşmasını Zimbabve Cumhuriyeti Ülke Komiseri Georges El Badaoui yaptı. Zimbabve'nin Expo 2016'ya katılımının, diğer katılımcı ülkelerle uluslararası anlamda bir etkileşim imkanı sunduğunu söyleyen El Badaoui, Expo 2016'nın ayrıca Zimbabve'nin yatırım olanaklarını, turistik cazibelerini, kültürünü ve Zimbabve markasını da geniş kitlelere tanıtma imkanı sağladığına değindi.
Badaoui'nin ardından konuşan Joseph M. Made ise Zimbabve'nin Expo 2016'ya katılımının Türk Hava Yolları'nın İstanbul'dan Harare'ye direkt uçuş anlaşmasının yapıldığı Aralık 2015 tarihine denk geldiğini hatırlattı. Bunun ticareti kolaylaştırmak ve artırmak adına önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkat çeken Bakan Made, ayrıca iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek adına da önemli olduğunu belirtti.
BÜYÜKELÇİ KÖK BAKANLARA TEŞEKKÜR ETTİ
EXPO 2016 Antalya Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök ise Zimbabve'nin Expo 2016'ya katılımının iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağladığını belirterek, "Zimbabve'nin iki bakan ve geniş bir heyetle Milli Gün kutlamalarına katılması ve alanımızı ziyaret etmesi bizleri son derece memnun etti. Bu ziyaretin böylesi yüksek bir heyet düzeyinde gerçekleşmesi iki taraflı ilişkilerimize ayrı bir değer katacaktır" dedi.
DANSLAR VE ŞARKILAR GECEYE RENK KATTI
Zimbabve Milli Gün kutlamalarına ülkenin ünlü şarkıcısı Hope Masike'nin şarkıları renk kattı. Masike, 'Mbira' adlı geleneksel müzik aletiyle çaldığı ve seslendirdiği şarkılarla beğenildi. St. Peter's Tokoyo İlkokulu öğrencilerinin sunduğu geleneksel dans gösterileri ise ilgiyle izlendi. Zimbabve Milli Günü kutlamaları kapsamında Turkcell Expo Kulesi, Zimbabve bayrağının renklerine büründü.

DHA