Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Mütahitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve beraberindeki iş adamları heyeti ile birlikte Moskova’ya çıkarma yaptı.

İlk olarak dün Rusya Federasyonu İnşaat ve Konut Belediye Hizmetleri Bakan Yardımcısı Mavliyarov Hamit Devlatrayoviç ile bir görüşme gerçekleştiren heyet bugün de Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Birinci Yardımcısı Alexey Likhachev, Rusya Tarım Bakan Yardımcısı, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov ve sonrasında Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP) ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Moskova temaslarından son derece mutlu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Rus muhataplarına yaşanan sorunları ilettiklerini ve çok olumlu bir yaklaşım gördüklerini belirterek, “En önemli ana başlıklardan bir tanesi vizeler konusu idi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Sayın Putin ile Ekim ayında yapacakları toplantıda bunun ele alınabileceği; yukardan gelecek talimat doğrultusunda bunun bizzat görüşülebileceğini ifade ettiler. Yaklaşık 24 saat oldu buraya geleli ve gerçekleştirdiğimiz bütün görüşmelerde ve biraz sonra da Rusya’nın en önde gelen sanayicileri ile bir araya geleceğiz ve şu ana kadar yaptığımız görüşmelerden de çok mutluyuz” dedi.

“İnşaatçılarımıza tabelalarınızı asabilirsiniz dediler”

Rusya’da ki Türk iş dünyasının lokomotif sektörü olan müteahhitlik sektörü ve inşaatlar ile ilgili yaşanan sorunlar ile ilgili ise Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Bayındırlık bakanlığında yaptığımız görüşmelerde Bakan Yardımcısı Türk müteahhitlerin tabelalarının inşaatlara asılmasını istiyoruz dedi ki bu aslında bizim için çok önemliydi. Bize 2014 Soçi olimpiyatlarını zamanında yetiştirdikleri için Türk müteahhitlere teşekkür ettiklerini yenilediler. Sizlerin sayesinde bu olimpiyatları yapabildik dediler. Dünya Futbol Şampiyonası’nın da Rusya’da yapılıyor olmasında Türk müteahhitlere rol verilmesini de talep ettik biz de; onlar da önümüzdeki ay gerçekleştirilecek olan KEK toplantısını beklediklerin ifade ettiler.”

“Rusya Ekonomi Bakanlığı Bizim Moskova’daki TOBB binamızda yemek yiyormuş”

TOBB Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından inşa edilen Moskova'daki Türk Ticaret Merkezi’nde yaptığı açıklamada ise “Biraz önce ekonomi bakanlığı binasında toplantıdaydık; Sayın Zeybekçi’nin karşı kanadı… Özelikle öğlen yemeklerini Bakanlık olarak ve kendisinin de zaman zaman bizim bu binada yediğini ve bu binadan da bir Türk binası diye ifade etti bundan da büyük bir memnuniyet duyduk” dedi.

 

DHA