TRABZON'da cinsel istismarla ilgili tasarıya tepki gösteren kadınlar eylem yaptı. CHP'li milletvekillerinin de katılımıyla düzenlenen eylemde bu yöndeki girişime ve Ak Parti’ye tepkiler dile getirildi.
Meclis'e sunulan tasarıyla tartışmalara neden olan cinsel istismar ile ilgili düzenlemeye tepki için Demokratik Kadın Platformu’nun düzenlediği yürüyüşe vatandaşların yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen de katıldı. Uzunsokak’tan başlayan ve Atatürk Alanı’nda sona eren yürüyüşte, 'Çocuk bedenime dokunma', 'Çocuktan gelin olmaz', 'Çocuk susar sen susma' pankartları açıldı, 'Tecavüz insanlık suçudur, çocuk istismarı durdurulsun' sloganları atıldı.
"ÖZGÜR BİR YAŞAM İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"
Protesto gösterisine katılanlara Trabzon Demokratik Kadın Platformu adına açıklamalarda bulunan Merve Durak, Türkiye’de kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının yasal zemininin hazırlandığı görüşünü savundu. Merve Durak, şunları söyledi:
"Son dakika oldu bittiye getirilerek verilen ve Ak Parti oyları ile kabul edilen bu af önergesiyle rıza yaşının 12’ye indirilmesi sonucunu doğuracak olan 103’üncü madde değişikliği çocuk ve kadın haklarına, uluslararası yükümlülüklere aykırıdır, kabul edilemez. Ak Parti hükümeti eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla cinsiyet istismarını meşrulaştırıp yasal hale getiriyor. Ak Parti’nin cinsel istismara uğrayan çocukları evlendirip tecavüzcüyü kurtarma planının gece yarısı meclise getirilmesi yetmemiş gibi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yaptığı açıklamada, ‘tecavüzleri kesinlikle kapsamıyor ancak çocuklarla evlenenlere uygulanacak’ demesi, niyeti apaçık ortaya koymuştur. Tüm kadınlar olarak tecavüzcüler ve tecavüzü aklayanlar hesap verene adar direnişte olacağız. Eşit ve özgür bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz."
SARIHAN: HEP BİRLİKTE BU YASAYI DURDURACAĞIZ
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da, hep birlikte ayağa kalkarak yasayı durduracaklarını belirtti. 2005 yılında tecavüzcüyle evlenmeyi affa götüren yasa maddesinin yürürlükten kaldırıldığını kaydeden Sarıhan, 11 yıl sonra yeniden çocukların tecavüzcülerle evlenmesine 'evet' denilmek istendiğini söyledi.
Şenal Sarıhan, "O akşam 4 kadın arkadaştık, direndik. Milliyetçi Hareket Partisi’ndeki arkadaşlarımızla bu yasayı çıkartmamak için direndik ve ancak bir erteleme alabildik. Muhalefetle görüşülmesi konusunda bir önerileri oldu. Umuyorum bir görüşme olmaz ve bu yasayı geri çekerler. Biz de çocuklarımızın karşısında başımızı eğmek zorunda kalmayız" dedi.
Cinsel istismarın sadece kadın sorunu olmadığını da ifade eden Sarıhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kızlar bizim kızlarımız. Bedenimize sahip çıkma, cinsel dokunulmazlık hakkımızı koruma, bunun bir ahlak ve namus meselesi olmadığını, öncelikle bireyin hakkı olduğunu anlatmak için yıllarca mücadele ettik. Bu eylemler durmamalı. Ayakta olmamız gerekiyor. Bu sadece kadınların sorunu da değil. Kadınlar ve erkekler hep birlikte ayağa kalkarak bunu durduracağız. Daha sonra da cinayeti durduracağız. Yeter ki mücadele etme konusunda kararı olalım."
CHP Milletvekili Haluk Pekşen de konuşmalar sonrasında ellerinde bulunan Ak Partili vekillerin larını yırtmak isteyen eylemcilere engel olmaya çalıştı. Eyleme katılanlar, daha sonra olaysız dağıldı.

DHA