TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78'nci yıldönümünde Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde düzenlenen törenlerle anıldı.
Edirne’deki törenler saat 08.40'ta Atatürk Anıtı'nda başladı. Törene Edirne Valisi Günay Özdemir, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Protokolün anıta çelenk bırakmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde kalabalık Atatürk için 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşuna trafikteki araçlar ve yaya olarak caddeden geçenler de katıldı. Saygı duruşu ile birlikte anıtta bulunan tüm bayraklar yarıya indirildi. Belediye hoparlöründen kente Atatürk’ün kendi ses kayıtlarından konuşmaları dinletildi.
ATATÜRK ODASINA ZİYARETÇİ AKINI
Anıttaki törenlerin ardından Vali Özdemir ve beraberindekiler, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde yürüyüş kortejiyle Atatürk’ün Edirne ziyaretinde kaldığı odayı ziyaret etti. Edirne Belediye Başkanlığı’nın hizmet binasında bulunan Atatürk odası, protokol üyelerinin ziyareti ve kaldığı yatağına çiçekler bırakmasının ardından vatandaşların ziyaretine açıldı.
Atatürk’ün Edirne’ye gelişinde kaldığı odadan Menemen olaylarına müdahale ederek 3 gün kaldıktan sonra kentten ayrıldığı anlatıldı. Ziyaretçiler Atatürk'ün Edirne'ye geldiği dönem kaldığı yatağını ve eşyalarını cep telefonlarıyla görüntüledi. Törenler daha sonra Halk Eğitim Merkezinde Hasan Rıza Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan programla tamamlandı.
KEŞAN ULU ÖNDERİ ANDI
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 78’inci yıldönümü nedeniyle Edirne’nin Keşan İlçesi’nde de anma töreni düzenlendi. Tören, saat 08.50’de, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması ile başladı. Saat 09.05’de çalan sirenlerle Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 15 Temmuz demokrasi şehirleri ile tüm şehitler için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tören, İstiklal Marşı’nın söylenmesi ve bayrakların yarıya indirilmesi ile son buldu. Törende, 78 yaşındaki Ferhat Ertürk ise bastonunun ucuna taktığı çiçekleri Atatürk Anıtı’na bıraktı. Törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Şükrü Bilir, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ile vatandaşlar katıldı. Törenin ardından Sevim Yenice Konferans Salonu’nda anma programı yapıldı.
TEKİRDAĞ’DAKİ ANMA TÖRENLERİ
Tekirdağ’daki 10 Kasım Atatürk’ü anma törenleri, valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'nda başladı. Buradaki törene Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 8'inci Mekanize Tugay Komutanı Albay Kemal Cöne, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Yavuz, siyasi parti temsilcileri, gazi ve muharipler ile halk katıldı. Tekirdağ Valiliği önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
ÇORLU’DAKİ TÖREN
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde Atatürk'ü anma törenleri saat 08.45'de Atatürk Meydanı'ndaki anıtta yapıldı. Törene katılan Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5'nci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Şenol Alparslan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan anıta çelenk bıraktı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde sirenler çalarak 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anıttaki törenin ardından Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesinde, Çorlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Atatürk ile ilgili oratoryo gösterisi yapıldı.
KIRKLARELİ’DEKİ ANMA TÖRENLERİ
Kırklareli'ndeki Atatürk’ü anma töreni, Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki anıta çelenklerin konulmasıyla başladı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde Kırklareli Valisi Esengül Cilevek, AK Parti Kırklareli milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli milletvekili Vecdi Gündoğdu, 55'nci Mekanize Piyade Tugay Vekili Piyade Albay Tamer Nazmi Sezer, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve çok sayıda kişi 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Sokaklarda yürüyenlerde durarak saygı duruşuna katıldı.

DHA