30 AĞUSTOS Zafer Bayramı, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de düzenlenen törenlerle kutlandı. Tekirdağ ile Çorlu İlçesi’nde askerler geçiş yaparken, Edirne ve Kırklareli’de ise geçit töreni düzenlenmedi.
Edirne’deki tören, saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı. Programa Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, CHP Edirne milletvekilleri Erdin Bircan, Oktay Gaytancıoğlu, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, siyasi parti temsilcileri ve halk katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından konuşan Üsteğmen Dinçer Şimşek, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Türk Kurtuluş Mücadelesi’nin Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin kesin zaferle sonuçlandığı Zafer bayramının 94’üncü yıl dönümünü kutlamanın haklı gurur ve mutluluğu içinde olduğunu söyledi.
30 Ağustos zaferinin Türk ulusunun kahramanlıklarla dolu tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Üsteğmen Şimşek, "Bu destan Türk ulusunun kadın, erkek, genç, yaşlı tüm fertlerinin sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin en büyük göstergesidir. Bu zaferle sadece vatan toprakları düşman işgalinden kurtulmamış, aynı zamanda Atatürk’ün liderliğinde, millet iradesine ve egemenliğine dayanan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlam temeller üzerine kuruluş süreci de başlatılmıştır. Bizlere bu büyük zaferi armadan eden canları pahasına bağımsız ve özgür yaşamamızı sağlayan o büyük kahramanlara karşı en büyük sorumluluğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar var olması için Türkiye Cumhuriyeti’ni onun temel değerlerini, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, birlik ve beraberliği korumaktır" dedi.
Atatürk anıtındaki törenin ardından Vali Özdemir, makamında Belediye Başkanı Gürkan ve Tuğgeneral Afgün ile birlikte tebrikleri kabul etti. Resmi geçit törenlerinin iptal edilmesi nedeniyle kutlama programı valilikte sona erdi.
KEŞAN’DAKİ KUTLAMA
30 Ağustos Zafer Bayramı, Edirne’nin Keşan İlçesi’nde de düzenlenen törenle kutlandı. Tören, Cumhuriyet Meydanı’nda Keşan Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Keşan Belediyesi çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli İstihkam Binbaşı Fatih Vardar günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.
Törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Demir, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, daire müdürleri, askeri erkan, gaziler ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan 4’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Hasan Demir ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etti.
KIRKLARELİ’DE BAYRAM COŞKUSU
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94’üncü yıl dönümü Kırklareli’de de törenle kutlandı. Sabah Vilayet Meydanı'nda başlayan törende Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Törene Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Kırklareli 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Mustafa Barut, Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Siyam Kesimoğlu ile halk katıldı. Anıttaki törenin ardından Vali Civelek makamında tebrikleri kabul etti. Kırklareli’nde de resmi geçit töreni yapılmadı.
TEKİRDAĞ’DAKİ TÖRENLER
30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri Tekirdağ’da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Buradaki programa Vali Mehmet Ceylan, 8’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Kemal Cöne, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Faik Öztrak, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan CHP’li Kadir Albayrak, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, daire müdürleri ile halk katıldı. Anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Valilik makamındaki tebriklerin kabulünün ardından törenler daha sonra Sahil Atatürk Bulvarı üzerindeki askerlerin resmi geçidiyle sona erdi.
ÇORLU’DA DA TÖREN DÜZENLENDİ
Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ndeki kutlama törenleri Kaymakam Levent Kılıç, 5'inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Şenol Alpaslan, Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan'ın katılımıyla Atatürk Anıtı'na yapıldı.
Çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının Atatürk Meydanı'ndaki tören sona erdi. Daha sonra Kaymakamlık makamında tebrikleri kabulün ardından Atatürk Meydanı'ndaki törenlere geçildi. Burada Cezayir, Paraguay ülkelerinden gelen gösteri guruplarının gösterileri sergilendi. Törene Kaymakam Levent Kılıç, 5. Kolordu Komutanı Tümgeneral Şenol Alpaslan, Belediye Başkanı Ünal Baysan, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer katıldı. Şiirlerin okunması ve gösterilerin ardından resmi geçit töreninde askeri birlikler geçiş yaptı.

DHA