TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 1. Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Gebze Teknik Üniversitesi'nde başladı. Yarışmada 102 takım, sabit kanatlılar ve döner kanatlılar kategorilerinde yarışıyor.
İnsansız hava araçlarının sivil uygulamalarda da kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Gebze Teknik Üniversitesi kampüsünde başladı. 'sabit kanatlılar' ve 'döner kanatlılar' kategorilerinde düzenlenen yarışmalara 102 takım katıldı. Almanya, İngiltere, Polonya, Azerbaycan, Bangladeş, Estonya, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Romanya gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'den birçok üniversite ve lisenin ilgi gösterdiği yarışmada takımlar yük dahil en fazla 4 kilogramlık araçlarla yarışmaya katılıyor.
Yarışma için Gebze Teknik Üniversitesi'nde 4 metre genişliğinde 35 metre uzunluğunda pist hazırlandı. Yarışma parkuruna insansız hava araçlarının her hareketini kayıt altına almak için yüksek çözünürlüklü 20 kamera konuşlandırıldı. Özgün tasarım ve üretime sahip olması gereken insansız hava araçları, yarışma öncesinde değerlendirme komitesi tarafından teknik kontrollerden geçiriliyor. İnsansız hava araçlarının deneme uçuşları öncesinde güvenlik kontrolleri yapılıyor. Yarışmalar sırasında çıkabilecek kazalar için ise yarış alanında bir itfaiye aracı ve bir ambulans hazır bulunduruldu. Cumartesi günü son bulacak yarışmaların ardından pazar günü ödül töreni düzenlenecek. Bu sabahtan öğle saatlerine kadar takımlar pistte kendi yaptıkları insansız hava araçlarıyla deneme uçuşları yaptı. Deneme uçuşları sırasında bir insansız hava aracı düştü. Öğrenciler uçağı alandan alarak kontrol etti. Öğle saatlerinde ise yarışmalar başladı.
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün yarışmaya 102 takımın katıldığını belirterek, "Gebze Teknik Üniversitesi'nde hakikaten tarihi bir günü yaşıyoruz. Gençlerimizin heyecanı, kendi ürettikleri yazılımları, malzemelerini kendileri seçtikleri, kendi kurguladıkları ve kendi tasarladıkları insansız hava araçlarını 2 farklı kategoride olan döner kanatlı ve sabit kanatlı insansız hava araçlarını burada yarıştırıyorlar. Bu yarışma uluslararası bir yarışma. TÜBİTAK organize ediyor. 102 takım yarışıyor. Burada sadece eğitim kurumlarının öğrencilerinin takımları yarışabiliyor. Yaklaşık 102 ekibin 800 katılımcıyla beraber gerçekleştirdiği bir organizasyon. TÜBİTAK'ın gerçekleştirdiği bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan gerçekten son derece mutluluk, onur ve gurur duyuyorum" dedi.
Yarışmanın festival havasında geçtiğini söyleyen Haluk Görgün, "Neredeyse tüm mühendislik birimlerini içeren teknolojik, günümüzün yaygın ve herkes tarafından ilgi odağı olan insansız hava araçları konusunda olan bu yarışmada gençlerimizin kazanımlarının mesleki hayatlarına, ilerideki tecrübelerine çok katkıları olacağını düşünüyorum. Burada bir yarışma havasında değil de, bir festival havasında gerçekleşiyor. Birbirleriyle olan kaynaşmaları, birbirlerine olan destekleri ve yardımlaşmaları görmeye değer. Burada takımlarının oluşturduğu insansız hava araçları parkur içerisindeki belli kapılardan geçerek, belli hedefe yardım malzemelerini bırakma görevlerini tamamlamaları gerekiyor. Tabi bunu belli zamanda yapacaklar. İnmeleri, kalkmaları, o tanımlı görevleri yerine getirmeleri üzerinden de puanlama yapılacak. Yaklaşık 20'ye yakın hakem ve jüri var. Gerek elektronik ve reji odasından takip eden, gerek çıplak gözle takip eden, gerekse ekiplerin araçlarını son kontrolde bulunan yaklaşık 20'ye yakın bir hakem heyeti yarışmacıların performanslarını değerlendirecek" diye konuştu.

DHA