TÜRKİYE'nin ilk Expo'su olma özelliği taşıyan ve 30 Ekim'de kapanışı yapılan 'Expo 2016 Antalya'da çalışan yaklaşık 200 işçi, taşeron firmanın kendilerine söz verdiği bir maaş ikramiyeyi alamadıkları gerekçesiyle şirket binası önünde eylem yaptı. Şirket yönetimi ise performansa dayalı puan sistemiyle yaklaşık 400 kişiye ikramiye verildiğini söyledi.
'Çiçek ve Çocuk' temasıyla 23 Nisan'da açılan ve 6 ay boyunca 4.5 milyon ziyaretçi ağırlayan 'Expo 2016 Antalya'da çalışan yaklaşık 200 işçi, yüklenici firmanın kendilerine söz verdiği bir maaş ikramiyeyi vermediği gerekçesiyle şirketin Aksu İlçesi'ndeki bürosunun önünde toplandı. Şirket yöneticilerinin Kurban Bayramı'nda, 1 Haziran'dan önce işe başlayan herkese bir maaş ikramiye sözü verdiğini ileri süren işçiler dün 400 çalışanın bu ikramiyeyi aldığını, ancak 200 kişinin bu haktan yararlanamadığını kaydetti.
İkramiye alamayan işçiler adına açıklama yapan Miray Akbaş, "Amacımız eylem yapmak, kavga etmek değil, hakkımızı arıyoruz. Bize koşulsuz şartsız ne olursa olsun 1 Haziran'dan önce başlayan herkese çift maaş sözü verildi. Şimdi de 'Şu kadar raporu olan veya şu kadar tutanağı olanlara bu parayı vermiyoruz' diyorlar. Kendimizi bu çift maaşa hazırlamıştık. Bir sürü borcu olan arkadaşımız var. Bazılarımız bu parayı eğitimine harcayacaktı. Gerginiz ve mutsuzuz" dedi.
Çalışanlardan Beşir Yıldız da şirket sahibinin ikramiye sözü verdiğini, ancak dün yatan aylıklarında bu farkı göremediklerini anlattı. Yıldız, "Hakkımızı istediğimizde bize çalışma süresince rapor alanların bu ikramiyeden yararlanamayacağını söylediler. Bu bizi tatmin etmiyor. Türkiye'ye mal olan bu etkinliği başarıyla yürüttüğümüzü düşünüyoruz. Kimseden fazladan para istemiyoruz" diye konuştu.
70 PUANI OLANLAR PARALARINI ALDI
Benart şirketinin sahiplerinden Namık Kemal Biçer ise çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptıklarını söyledi. Tüm çalışanlara sözleşme gereği paralarının yatırıldığını ifade eden Biçer, sözlü olarak çalışanlara performanslarını değerlendirerek 1 Haziran'dan önce işe başlayanlara bir maaş ikramiye sözü verdiklerini aktardı. Biçer, şöyle konuştu:
"Bu bir maaş ikramiyeyi kendi inisiyatifimizle veriyoruz, kimseden bu konudan bir ödenek almadık. Performans değerlendirmesi kapsamında çalışanlardan 70 üzerinde puanı olanlara bu ikramiyelerini verdik. Bu da yaklaşık 400 kişi, bu 400 aileyi mutlu ettik. Performansa dayalı bir prim sistemiydi."
Namık Kemal Biçer, 192 günlük Expo süresince 88 gün rapor alan, 24 gün işe geç gelenler olduğunu belirterek, bazı kriterlere uymayanlara bu ikramiyenin verilmediğini sözlerine ekledi.

DHA