TÜRKİYE İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarında paket tur fiyatlarında yüzde 11.7'lik artış gösterilmesine, Türkiye Otelciler Federasyonu'ndan (TÜROFED) tepki geldi. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, bu yıl zam yapılmadığını, aksine yüzde 35-40 indirime gidildiğini kaydetti.
TÜİK Başkanı Mehmet Aktaş'a bir yazı gönderen TÜROFED Başkanı Osman Ayık, “T.C. Merkez Bankası'nın 6 Temmuz 2016 tarihli Mayıs ayı fiyat gelişmelerini irdeleyen aylık raporunda 'Paket tur fiyatlarındaki artış (yüzde 11,07) dikkat çekmiştir' başlıklı haberin basın yayın organlarında 'En çok tur fiyatları arttı' diye yer aldığını hatırlattı.
ZAM DEĞİL YÜZDE 35-40 İNDİRİM YAPILDI
Ayık yazısında, geçen yıldan beri yoğunlaşan gerek ülkede, gerek bölgede gerçekleşen olaylar sonucunda turist hareketlerinde ciddi kayıplar yaşandığına dikkat çekti. Yaklaşık 1 milyon 300 bin yatak arz kapasitesi olan sektörün, pazarlama konusunda oluşan sıkışıklığı gidermek amacıyla uluslararası rekabeti de sağlayabilmek için yurt içi ve yurt dışı fiyatlarda geçen yıllara göre ortalama yüzde 35- 40 civarında indirime gittiğini belirten Ayık, “Ayrıca ülke içi fiyatları artmış olmasına ve özellikle turizm sektöründe kullanılan maddelerdeki fiyat artış oranları enflasyon oranının üstünde olmasına karşın, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler zam yapamamışlar, yukarıda belirtildiği gibi aksine büyük oranda fiyat indirimine gitmişlerdir" dedi.
SAHA ARAŞTIRMASI YAPILMADAN
Saha araştırılması yapılmadan edinilen çeşitli rakamlardan derlenerek yapıldığına inandıkları bu tespitin gerçekle bağdaşmadığını aktaran Osman Ayık, “Diğer yandan, söz konusu tespitin basında yer alması biz turizmciler ile ilgili olumsuz kanaat edinilmesine neden olmuştur. Ayrıca, ülkemizde döviz kurunda bir önceki yıla göre yüzde 10 artış olmasına karşın, söz konusu oranın fiyatlara yansıtılması da mümkün olamamıştır. Bu tür çalışmalar yapılırken kurumunuza yardımcı olmanın bizim temel görevlerimizden biri olması nedeniyle, bu konuda işbirliği içinde çalışmayı arzu etmekteyiz. Yeni dönemde hazırlanacak raporla ilgili olarak yukarıda belirtilen hususların değerlendirilmeye alınmasını arz ederiz" dedi.

DHA