Sözcü Plus Giriş

BURSA’da kurulan Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYDER) sektör sorunlarını çözmek için çalışmalara başladı. ZEYDER Yönetim Kurulu, zeytin ve zeytinyağında tağşişin önlenmesi ile Zeytincilik Kanunu'na ilişkin rapor hazırlayarak ilgili bakanlığa sunacak.
Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği'nin geçen eylül ayında yapılan ilk genel kurul toplantısında Başkanlığa seçilen ve aynı zamanda da Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı olan Hidamet Asa, yönetim kurulunun ilk toplantısında, zeytin ve zeytinyağında tağşişin önlenmesi ile 3 bin 573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkındaki Kanun’a ilişkin rapor hazırlayarak, ilgili bakanlığa sunma kararı aldıklarını açıkladı. ZEYDER'in mevcut sorunları çözmek için gerekli çalışmaları yaparak, ilgili kurumlarla temasa geçeceğini vurgulayan Asa, şöyle dedi:
"Yönetim kurulumuzla birlikte hiç vakit kaybetmeden başta tağşişli ürün, merdiven altı üretim, Zeytincilik Kanunu, rekolte çalışmalarında bilimsel metotlar gibi konularda gerekli çalışmaları yaparak raporlarımızı hazırlayacağız. Daha sonra özellikle tağşişli zeytin ve zeytinyağı ile Zeytincilik Kanunu'na ilişkin rapor hazırlayarak ilgili bakanlığa sunacağız."
"TAĞŞİŞLİ ÜRÜNE GEÇİT YOK"
Başkan Asa, sektör sorunlarının başında merdiven altı üretimin geldiğini belirterek, kayıt dışı üretimin tağşişli ürünlerin piyasaya sunulmasına ve bunun da tüketimin azalmasına yol açtığını kaydetti. Asa, 3 bin 573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkındaki Kanun'da yapılacak değişikliği değerlendirirken şöyle konuştu:
"Söz konusu yasal düzenleme ile sofralık zeytin üretiminde dünya lideri olmayı hedefleyen ülkemizin zeytinlik alanları azalacak ve dolayısıyla üretimin de azalmasıyla birlikte dünya liderliği hedefine ulaşmamız zor olacaktır. Milli Tarım Projesi kapsamında üreticiye verilecek mazot desteği ile bir çığır açan Tarım Bakanlığımızın bu konuyu da sahipleneceğini düşünmekteyiz."
"REKOLTE UYDUDAN TESPİT EDİLECEK"
Toplantıda, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin (UZZK) gerçekleştirdiği rekolte tahmin çalışmaları ve açıklanan rakamlar da değerlendirilirken, UZZK'nın açıkladığı zeytin ve zeytinyağı verilerinin sağlıklı olmadığı vurgulandı. Rekolte tahmin çalışmalarının bilimsel metotlarla yürütülmesi gerektiğine işaret eden Asa, "ZEYDER olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa Bursa bölgesindeki ağaç varlığının uydudan tespitine yönelik bilimsel bir çalışma yürütüyoruz. Bursa'da pilot olarak başlayan çalışmanın uzun vadede ülke genelinde de uygulanmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

DHA

Paylaş Tweet social-whatsapp Whatsapp Paylaş more