ZONGULDAK Valiliği tarafından düzenlenen 'Milli iradeye saygı ve sahip çıkma' eylemine halk yoğun ilgi gösterdi.
Madenci Anıtı'nda düzenlenen eyleme Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak Ak Parti Milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Özcan Ulupınar, Faruk Çaturoğlu, Zonguldak Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan eylemde şehitler için dua edildi. Türk bayraklarıyla darbe girişimini protesto eden kalabalık, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Dik dur eğilme bu millet seninle' sloganları attı.
Ak Parti Milletvekili Özcan Ulupınar, darbeye teşebbüs edenlerin PKK’dan daha alçak ve daha tehlikeli olduğunu söyledi. Bundan sonra büyük bir temizliğin yapılacağını söyleyen Ulupınar, şöyle konuştu:
"Belki 30 yılda yapılacak. Bütün dünyaya mesaj oldu. PKK'ya mesaj oldu. Bu ülkeyi bölemeyeceklerini gördüler. O ahlaksızlar helikopter ile Yunanistan’a kaçtılar. Onların yaptığını Yunan yapmaz. Üç siyasi lider Meclis'te şehit cenazesinde, yan yana geldi. Bu milli birlik olduğu sürece kimse bizi yıkamaz. Birliğimizi bozamaz."
Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır da darbe teşebbüsünün arkasında dış güçlerin olduğunu söyledi. Adalet teşkilatını paralel yapılanmadan temizleyeceklerini söyleyen Özbakır, "Adalet elden gitti mi ülke elden gitti demektir. Hepsi temizlenecek. Sıra diğer teşkilatlara da gelecek" dedi.
Son olarak konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban ise darbe teşebbüsü akşamı neler yaşadığını anlattı. Konutunda misafirleriyle çay içtiği sırada darbe teşebbüsünden bilgisi olduğunu anlatan Vali Kaban, şöyle dedi:
"Emniyet Müdürüm heyecanlı bir şekilde beni aradı. Benim ömrüm bunlara, bu tip olaylara kafa yormakla geçti. Kendisinden sakin olmasını ve acil olarak konutuma gelmesini istedim. Daha sonra İl Jandarma Komutanı ne yapılacağını sordu. Albayıma ‘devlet her zaman kazanır, arkasında halkı vardır’ dedim. Kendisinin de konutuma gelmesini istedim. Sabaha kadar kafa yorduk. Her şey olabilirdi ama biz halkımıza güvendik. Tahammül edilecek bir şey değil. Bizlere emanet edilen, bu milleti korumak için alınan silahlarla bu milleti koruyanlara ateş açamazsınız. Bu milletimize ihanet olur"
Konuşmaların ardından bir süre daha sloganlar atıldı. Vali Kaban ve beraberindeki protokol alandan ayrılırken vatandaşlar eylemlerine devam etti.

DHA