Özkan ARSLAN - Uğur CAN - İSTANBUL DHA- TAKSİM'de İstanbul Valiliği tarafından yasaklanan LGBTİ Onur yürüyüşünü yapmak isteyen gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti. Dağılan grupların tekrar tekrar toplanması nedeniyle uzun süre polisle eylemciler arasında kovalamaca yaşandı. Olaylar sırasında çok sayıda eylemci ve eylemcilere tepki için Taksim'e gelen bazı kişiler gözaltına alındı. LGBTİ yürüyüşü nedeniyle polis sabahın erken saatlerinde Taksim ve çevresinde güvenlik önlemi aldı. İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklar polis ekiplerince kapatıldı. Polis, eylemcilerin gelebileceği ihtimalini değerlendirerek metronun Taksim çıkışlarında güvenlik önlemi aldı.

TEKBİR GETİREN BİR GRUP GÖZALTINA ALINDI



Bir süre sonra Divan Kavşağı'nda toplanarak tekbir getiren bir grubun etrafı polis tarafından çevrildi. Türk bayrağı açarak Taksim'e yürümek isteyen gruptakiler polis tarafından yaka paça gözaltına alındı. Taksim Meydanı'nda bekletilen çevik kuvvet araçlarına bindirilen eylemciler işlemleri için emniyete götürüldü. Aynı saatlerde Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yönünden İstiklal Caddesi yönüne yürüyen başka bir grubun da Taksim Meydanı'na girişine izin verilmedi. Gruptan bir kişi "Onlar da geçmeyecek" diyerek polise tepki gösterdi. Grup, Taksim Meydanı'ndan ara sokağa girerek alandan uzaklaştı.

İMAM ADNAN VE MİS SOKAKTA HAREKETLİ SAATLER YAŞANDI



Yürüyüş için çağrının yapıldığı saat 17.00 sıralarında Mis Sokak ve İmam Adnan Sokak'ta bir grup LGBTİ üyesi toplandı. Burada gök kuşağı bayrağı açmak isteyen grubun çevresi polis tarafında sarıldı. Dağılmaları yönünde uyarılan gruba polis biber gazı sıktı. Dağılan eylemciler çevrede açık olan mekanlara sığındı. Daha sonra toplanan grup bu kez basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis slogan atılınca gruba tekrar müdahale etti. Dağılan eylemciler farklı sokaklardan toplanarak slogan atmayı sürdürdü. Defalarca aynı şekilde müdahalede bulunan polis çareyi çevredeki iş yerlerini kapatmakta buldu. İş yerlerinin içinde bulunan eylemcilerden bazıları gözaltına alındı. Çıkan olaylarda polis zaman zaman gazetecilere de müdahale etti. Gazlı müdahale sırasında çevrede bulunan esnaf ve yoldan geçenler de gazdan etkilendi. 19.30 sıralarında eylemciler Mis Sokak'tan ayrıldı. Polisin bekleyişi sürüyor.

DHA