Hakime TORUN - Nursima KESKİN ANKARA (DHA) - TBMM Genel Kurulu`nda iktidar ile muhalefet milletvekilleri arasında diktatör tartışması yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay "Kürsüden daha önce ben, `Recep Tayyip Erdoğan diktatör` dedim. Gıkınız çıkmadı. Şimdi size ne oldu ben anlamıyorum. Başınıza taş mı düştü? Bir yerden talimat mı aldınız? Fırça mı yediniz? Önce TDK`dan bozuntunun anlamına bakın" dedi. Bunun üzerine söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır "Sayın Grup Başkanvekilinin bu üslubu savunmasını kınıyorum ve yadırgıyorum. Biz birimiz çıkıp `Sayın Grup Başkanvekili bozuntusu` desek bu kabul edilebilir mi? Ayıp ediyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.





TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, "Nefret dilinin ve söylemlerinin terk edilmesi, barışın dilinin egemen kılınması elzemdir. 9. ölüm yıldönümünde Hrant Dink`i saygıyla anıyorum. Ömrünü halklar arasındaki diyaloğun kurulmasına adamış, diline barışı pelesenk etmiş bir güvercindi Hrant Dink ve bu nedenle katlinde karar kılındı. Cinayeti aydınlatılmadı. Tahir Elçi de aynı şekilde kanatlarından vuruldu" dedi.

"ÖLÜMLERİN DURMASI BARIŞ ÇAĞRILARININ KARŞILIK BULMASINI ÜMİT EDİYORUM"



Buldan, "Acılı geçmişimize rağmen hiçbir zaman acıyı, öfkeyi besleme taraftarı olmadım. Kin tutmanın kimseye fayda sağlamayacağına inanıyorum. Parlamento çatısı belli bir kesimi değil, bu ülkede soluk alan herkesin hakkını, hukukunu ve canını korumalıdır. Ülkenin bir yarısı kan revan içinde can çekişirken Parlamento tüm bunlara sessiz kalmamalı. Ölümlerin durması barış çağrılarının karşılık bulmasını ümit ediyorum. " diye konuştu.

"KÜRSÜDEN DAHA ÖNCE BEN, "RECEP TAYYİP ERDOĞAN DİKTATÖR" DEDİM GIKINIZ ÇIKMADI"



CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yerinden söz alarak, "Kürsüden daha önce ben, "Recep Tayyip Erdoğan diktatör" dedim. Gıkınız çıkmadı. Şimdi size ne oldu ben anlamıyorum. Başınıza taş mı düştü? Bir yerden talimat mı aldınız? Fırça mı yediniz? Önce TDK`dan bozuntunun anlamına bakın. Diktatörler ne yapar bununla ilgili konuşacağım. Tayyip Erdoğan bu tavırları ile bir diktatörü andırıyor. Biz sayın Recep Tayyip Erdoğan`a namussuz, şerefsiz demedik, demiyoruz. Ama namusu ve şerefi üzerine ettiği bir yemin var. Ölene kadar bunu hatırlatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.







`SAYIN GRUP BAŞKANVEKİLİ BOZUNTUSU` DESEK KABUL EDİLİR Mİ?



Ak Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır ise sataşma olduğu gerekçesiyle yaptığı konuşmada, "Sayın Grup Başkanvekilinin bu üslubu savunmasını kınıyorum ve yadırgıyorum. Biz birimiz çıkıp `Sayın Grup Başkanvekili bozuntusu` desek bu kabul edilebilir mi? Ayıp ediyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

"DİKTATÖR BOZUNTUSU DEYİNCE NEDEN AKLINIZA TAYYİP ERDOĞAN GELİYOR?"



Sataşma olduğu gerekçesi ile söz alan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, cezaevinde bulunan gazetecilere tecrit uygulandığını savunarak, "Ben de, `bu tecrit diktatör bozuntusunun emriyle mi yapılıyor?` diyorum. Niye üstünüze alınıyorsunuz? Diktatör bozuntusu deyince neden aklınıza Tayyip Erdoğan geliyor? İsmini veren oldu mu?" dedi.







Tartışmanın devam etmesi üzerine Başkanvekili Buldan birleşime 10 dakika ara verdi.

 

 

 

DHA