Kayıp kaçak bedelinin tüketiciye yükleyen ve elektrik faturalarının artmasına neden olacak yasa teklifi, Meclis’te sert tartışmalara neden oldu. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın, muhalefet vekillerine “Hamasi söylemlere cevap vermeyi düşünmüyorum. Dinlerseniz algılayacaksınız, eğer anlamayan varsa bir daha anlatayım” demesi tansiyonu yükseltti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, damat Albayrak'a '' Burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değil. Onu burada böyle konuşturmazlar” dedi.

Görüşmelerde CHP'li Özel, teklifin Anayasa’ya aykırı yönleri olduğunu ve komisyona geri çekilmesini istedi. Özel, kayıp kaçak bedelinin düzenli ödeme yapan vatandaşa yansıtılamayacağı yönünde Yargıtay kararı olduğunu da hatırlatarak, “Bu kayıp kaçak bedellerinin tüketiciye fatura edilmesini kanun maddesi yapıyorsunuz. Yargı kararına karşı ne yürütme ne yasama bunu yapamaz. Bunu yaptığınız takdirde Anayasa’yı ihlal suçunu işlersiniz” dedi.

GÜNDEM ZARRAB


Teklifin tümü üzerinde MHP grubu adına konuşan Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da, ‘cari açığı kapatacağız’ diyen AKP’ye Rıza Zarrab üzerinden yüklendi ve ''Zarrab çıktı, televizyonda, arkasına da Türk Bayrağı’nı koydu, ‘Ben cari açığın yüzde 15’ini kapattım’ dedi. Bir AKP’li itiraz etmedi. O neyle kapatıyordu? Altınla. Siz kömürle kapatıyorsunuz... Altınla kapanmayanı kömürle nasıl kapatacaksınız ?'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da, kayıp kaçak bedelinin faturasını düzgün ödeyen kişilere ödetilmesinin vatandaş arasında ‘Namussuzların ödemediği elektrik parasını biz namuslu insanlara nasıl ödettirirsiniz?’ şeklinde algılandığını söyledi ve ''Bu ülkede namuslu olmak namussuzluğu görmezlikten gelerek olamaz. Gün olur namuslular da namussuzlar kadar cesaretli olur ve bu yanlış düzene ‘Dur’ der. Bu hukuksuzluğa ortak olmayacağız, namuslu vatandaşlarımızın yanında olacağız” dedi.

Bayır’ın bu sözleri AKP ve HDP’li vekillerin tepkisine neden oldu. Teklifin sahibi olan AKP Milletvekili Nurettin Nebati, “SGK'ya borcunu ödemeyen bir vatandaşla elektrik borcunu ödemeyen bir vatandaş arasında hiçbir fark yoktur” örneğini verdi. CHP Uşak Milletvekili Özgür Yalım da, “Kaçak elektrik kullanan namussuzdur” diye bağırdı. CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan da dünyada kayıp kaçak oranının yüzde 6 iken Türkiye’de yüzde 15 olduğunu söyledi.

YALAN-İFTİRA-LAFA BAKIYORUZ


Teklif hakkında bilgi veren Bakan Albayrak, muhalefet milletvekillerinin kayıp-kaçak oranı ve pahalı elektrik açıklamaları için ‘Buna söylenecek tek şey yalan ve iftiradır’ dedi. Kendilerinden önce yüzde 20 olan kayıp kaçak oranını yüzde 14’lere düşürdüklerini belirten Bakan Albayrak, “Onun için lafa bakıyoruz, söyleyen arkadaşlara bakıyoruz, geçmiş referanslara bakıyoruz hangi birine cevap vereceğimi şaşırdım” dedi.

Bu sözlere CHP’li Özel sert tepki gösterdi. ‘İftira, yalan demek hakkınız değildir, haddinizi bilin’ diyen Özel, kayıp-kaçak parasının tüketiciye yansıtılmasının AKP icadı olduğunu şöyle anlattı:

“Efendim kasaba gidiyoruz, et alıyoruz. Bunların mantığına göre kayıp kacağı tüketici ödeyecek olursa kasap şöyle yapabilir: iki tane daha kesecektim, bir tanesi kaçtı, dana etinin fiyatını iki katına çıkarıyorum. 40 tane koyunluk sürüm vardı, 30 tanesi kaçtı. Kaçak bedelini sen öde, kuzu etinin fiyatı 3 katına çıktı. Bu akıl mı, mantık mı?. Bakanın,‘Dinleyin yahu, anlayacak mısınız bilmiyorum, açıklayacağım ama işe yarayacak mı bilmiyorum’ şeklindeki yaklaşımları bu yüce çatıya yakışmaz. Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar”