CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Reza Zarrab'ın Türkiye'deki ilişki ağının ortaya çıkarılması için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

FOTO:DHA - Reza Zarrab'ın tutuklanması, resmen TBMM'ye de taşındı.


Tanrıkulu TBMM'ye yaptığı başvuruda, komisyonun sadece Zarrab değil, İran'a yönelik uluslararası ambargoyu delerken yolsuzluk yaptığına ilişkin Tahran'da idam cezasına çarptırılan Babek Zencani'nin ilişkilerinin de araştırılmasını talep etti. Tanrıkulu'nun komisyon kurulması başvurusunda, "Yasadışı petrol ve altın ticareti yapan Babek Zencani ve Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) Türkiye’deki ilişki ağının araştırılması, ticaret yaptığı iş adamlarının isimlerinin ortaya çıkarılması ve kamuoyu ile paylaşılması amacıyla Meclis Araştırması açılması hasıl olmuştur" denildi.

FOTO:DHA - CHP'li Tanrıkulu, Meclis'e Zarrab komisyonu talebinde bulundu.


Tanrıkulu'nun gerekçesinde Babek Zencani'nin İran Devletini 2.8 milyar Dolar dolandırma suçlamasıyla İran'da idam cezasına çarptırıldığı, Reza Zarrab'ın ise ABD makamları tarafından, yine İran'a yönelik ambargonun delinmesine ilişkin dört ayrı suçlamayla Miami'de tutuklandığını ifade edildi.
Gerekçede şöyle denildi; "Babek Zencani’nin Türkiye’de işlerini bir işadamı üzerinden yürüttüğü ve kamu görevlilerine bu ticaret için rüşvet verildiği iddiası gündeme gelmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişlerinin 8 Ağustos 2014 tarihli raporunda, İran ile Türkiye arasındaki altın ticaretini Babek Zencani ve Türkiye’deki ortağı tarafından gerçekleştirildiğine dair bulgular olduğu ve İstanbul Atatürk Havalimanı'na Gana'dan gelen ve taşıdığı 1.5 ton altınla 18 gün bekletilen uçağın arkasındaki ismin de Babek Zencani olduğu yine basına yansıyan haberler arasındadır. İran, Zencani’nin Türkiye’deki yatırımları için halihazırda dava açmıştır. Babek Zencani’nin Türkiye’de kimlerle iş yaptığı, hangi şirketlerde gizli ortaklığı olduğu kamuoyu ile paylaşılmalıdır.  Babek Zencani’nin Türkiye’deki yatırımları açıklanmalıdır. Babek Zencani’nin ve Türkiye’deki ortaklarının Devlet kurumlarından hangi ihaleleri aldığı belirlenmelidir."