Haberal, hırsızlık suçunun, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutukluluk halleri arasında olduğunu, dolandırıcılığın ise bu madde kapsamı dışında tutulduğunu hatırlattı. Dolandırıcılığın da nitelikli hırsızlık olduğunu belirten Haberal ''Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenen tutuklama sebeplerinin içine dolandırıcılık suçunun da eklenmesi sonucu, Türk Ceza Kanunu'ndaki caydırıcılık unsuru artacaktır. Düzenlemeyle, toplumsal hayatta her kesimden yurttaşımızın yaşadığı sorunların engellenmesi anlamında önemli bir adım atılacaktır” dedi.


HEPSİ TUTUKLANACAK


Kanun teklifi benimsendiği taktirde, hem dolandırıcılık suçunun cezası 2 kat artacak, hem de dolandırıcıların tutuklanmaları, hakim takdirine kalmayacak. Yasa teklifi uyarınca dolandırıcılık suçunun cezasının suç iddiasının kapsamına göre, 2-14 yıl arasında uygulanması öngörülüyor.

TCK'nın 158. maddesine göre halen dolandırıcılık suçuna 2-7 yıl arasında hapis cezası veriliyor. CMK'ya göre de dolandırıcıların tutuksuz yargılanmaları hakim taktiri ile mümkün bulunuyor.