Meclis Genel Kurulu’nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ilk maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan Türk vatandaşları bu uygulamadan yararlanabilecek. Bu kişiler, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle birlikte konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak. Bu kişiler 6 bin Euro yerine bin Euro’yu defaten ödeyerek askerlik yapmış sayılacaklar.

[caption id="attachment_1041674" align="alignnone" width="670"] Foto: Sözcü/ Arşiv[/caption]

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının 1. Bölümünün görüşmelerine başladı. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, AK Parti'den Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu Trabzon Milletvekili Salih Cora, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Grubu adına ise Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu söz aldı.

Teklifin birinci bölümü üzerindeki gruplar ve şahıslar adına konuşmalar tamamlandı. Bölüm üzerine soru-cevaba geçildi.

Tasarının birinci maddesi ile ilgili verilen önergeler görüşüldü. HDP, MHP ve CHP’nin madde üzerine verdiği önergeler yapılan oylama ile kabul edilmedi.

Kabul edilen maddeye göre; yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan Türk vatandaşları yararlanabilecek. Bu kişiler 6 bin Euro yerine bin Euro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak. 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle birlikte konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak olan kişiler bin Euro'yu defaten ödeyecek.

CİHAN