Okyanus Kolejleri Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Bölüm Başkanı Hamit Bekçi, fuardaki 'Erken çokluk evresinde eğitimsel süreç' adlı söyleşisinde üstün zekalı çocuklar hakkında bilgiler verdi. Söyleşide erken çocukluk evresindeki eğitimsel sürece vurgu yapan Hamit Bekçi, 'Zeka gelişiminin büyük bir evresinin 0-6 yaş grubunda tamamlanması, aslında bizim üstün zekalı ve yetenekli çocuklara yönelik yaptığımız çalışmaları erken çocukluk evresinde de yapılması noktasında bize bir önem arz etmişti. Bu noktada çalışmalarımızı yaparken ve aileleri bu konuda bilgilendirirken erken çocukluk evresinde yapılacak çalışmaların önemine vurgu yapmak istedik. Üstün zekalı ve yetenekli çocukların tespit edilip tanılanması ve zihinsel gelişimlerin desteklenmesi için en önemli evre olduğunu düşünüyoruz' dedi.

EBEVEYNLER İÇİN DOĞUMUNDAN İTİBAREN ÇOCUKLARININ ZİHİNSEL GELİŞİMLERİNİ FARK EDEBİLECEKLERİ İPUÇLARI BULUNUYOR

Ailelerin çocuklarının üstün zekalı olduklarını resmi olarak anlamaları için Uluslararası geçerliliği olan zeka testleri uygulamaları gerektiğini söyleyen Okyanus Kolejleri Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Bölüm Başkanı Hamit Bekçi, 'Tanı ve ön tanıdan önce ailelerin gözlemlerine yönelik ipuçları var. Belki ailelerle paylaşmakta gerekli olduğunu duyduğumuz şeyler bunlar olabilir. Örnek verecek olursak çocuğun doğumundan itibaren zihinsel gelişimlerini fark edebilecekleri ipuçları var. Mesela üstün zekalı çocukların uyku gereksinimlerinin diğer çocuklardan daha az olduğu, yedikleri besinlerdeki farklılıkları daha çabuk fark ettikleri, uyarılara verdikleri tepkilerin daha yüksek olduğu gibi şeyler gözlemliyoruz. Bu anlamda aileler buralardan bazı ipuçları alabilirler. Bunun yanındaki belirgin farklılıklar ise erken yürümeye başlaması, erken konuşması hatta okuma ve yazma eğilimlerine akranlarından daha erken başlamış çocukların üstün zekalı olma ihtimalleri diğerlerinden biraz daha fazla' diye konuştu.

'DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI OLABİLİR'

Üstün zekalı çocuklarda davranış bozukluğu da olabileceğini söyleyen Hamit Bekçi, 'Üstün zekalı çocukların popülasyondaki oranı yüzde 2 ile 2.5 arasına denk geliyor. Aynı şey zihin engelli çocuklar için de geçerli. Üstün zekalı çocuklarda hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü gibi davranış bozuklukları olabilir. Ama şöyle bir yanılgıya da kapılmamak gerekir. Yani hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar üstün zekalı mıdır? Ya da üstün zekalı olma ihtimalleri daha mı yüksektir bununla ilgili henüz bir bilimsel araştırma yok. Ama üstün zekalı çocuklarda da bu tarz sorunlarla karşı karşıya kalınabilir' şeklinde konuştu.  DHA